Predsednik vlade je sprejel varuhinjo človekovih pravic Zdenko Čebašek Travnik, ki mu je predala redno letno poročilo varuha. Foto: BoBo
Predsednik vlade je sprejel varuhinjo človekovih pravic Zdenko Čebašek Travnik, ki mu je predala redno letno poročilo varuha. Foto: BoBo
Zdenka Čebašek Travnik
Varuhinja je izrazila obžalovanje, da njena pobuda glede ustanovitve centra za človekove pravice ni naletela na plodna tla. Dejala je, da se je o tem pogovarjala s posameznimi ministri, ki so bili ideji naklonjeni. Foto: BoBo
Poročilo Čebašek Travnikove ne preveč optimistično

Varuhinja v poročilu ugotavlja, da učinkovitost nadzornih služb ni takšna, da bi ljudem zagotavljala dovolj pravne varnosti. Opozorila pa je, da so inšpekcijske službe le del tega nadzora.

"Očitno je, da inšpekcijske službe ne delujejo tako, kot bi si želeli uporabniki," je dejal Pahor na novinarski konferenci po srečanju in napovedal, da bo vlada zato vprašanju učinkovitejšega dela delovnih, okoljskih in socialnih inšpekcij posvetila prednostno nalogo v naslednjem obdobju. Glede tega varuhinja po Pahorjevih besedah predlaga prerazporeditev znotraj javnega sektorja in dodatno izobraževanje, da ne bi bilo treba na novo zaposlovati.

Pomanjkljivosti na področju zakonodaje
Čebašek Travnikova pa v poročilu v ospredje postavlja tudi nekatere pomanjkljivosti na področju zakonodaje. Opozarja, da lahko zakonodaja sama po sebi omogoča kršitve človekovih pravic, pri čemer je navedla delovnopravno zakonodajo in zakon o duševnem zdravju. Po njenih besedah pa obstajajo tudi področja, pri katerih zakonodaja nastaja predolgo, na primer zakon o zagovorniku otrokovih pravic.

Projekt naslednje vlade: ustanovitev centra za človekove pravice?
Glede pobude za ustanovitev centra za človekove pravice, ki pa ni naletela na plodna tla, je varuhinja izrazila obžalovanje. Kot je dejala, se je o tem pogovarjala s posameznimi ministri, ki so bili ideji naklonjeni. Tako upa, da bo ta ali pa naslednja vlada našla rešitev, da se ustanovi nacionalna institucija za človekove pravice, ki je Slovenija zdaj nima.

Sicer pa bodo po njenem mnenju o tem projektu podrobneje govorili na seji vlade, ko bodo obravnavali njeno poročilo in sprejemali odzivno poročilo vlade. Na sejo bo vabljena tudi varuhinja, seja pa bo po Pahorjevih napovedih predvidoma v oktobru.

Poročilo Čebašek Travnikove ne preveč optimistično