Podnevi in ponoči skrbijo za varnost. Foto: Policija
Podnevi in ponoči skrbijo za varnost. Foto: Policija

Zaradi poplav so tudi na območju Policijske uprave Celje evakuirali številne občane, tako je veliko hiš ostalo praznih, nezavarovano premoženje pa predstavlja priložnost za tatove. V policiji so tako na vsa območja, ki so jih prizadeli nedavne poplave in plazovi, že napotili večje število policistov, kriminalistov, ponekod tudi pomožnih policistov, ki tako podnevi kot ponoči skrbijo za varnost. "Policisti bomo storili vse, kar je v naši moči, da ljudje, ki so bili že tako prizadeti v poplavah, ne bi postali še žrtve kaznivih dejanj," je v izjavi za javnost dejal Marko Rožej, vodja Sektorja uniformirane policije na Policijski upravi Celje.

Občane ob tej priložnosti policisti prosijo, naj jih na številko 113 nemudoma obvestijo, če bodo opazili sumljive osebe, saj bodo tako lahko na kraj hitro napotili patrulje.

Poleg morebitnih tatov in vlomilcev pričakujejo, da bodo trenutna položaj in stisko poskušali izkoristiti tudi različni goljufi, ki se običajno predstavljajo kot delavci elektro, komunalnih, telekomunikacijskih ali gradbenih podjetij, odkupovalci železa, serviserji ... Po besedah celjske policije je njihov glavni namen, da žrtev zvabijo iz hiše in preusmerijo njeno pozornost, sostorilci pa v tem času vstopijo v hišo in izvedejo kaznivo dejanje. Oškodovanci to največkrat ugotovijo šele po njihovem odhodu ali celo v naslednjih dneh.

Zato svetujejo, naj bodo občani previdni in naj v stanovanja ali stanovanjske hiše ne spuščajo tujcev. Ob pojavu sumljivih oseb naj bodo pozorni na njihov osebni opis, si zapišejo registrsko številko vozila in o tem takoj obvestijo policiste.

Prav tako pričakujejo, da bodo različni goljufi v imenu humanitarnosti po domovih pobirali denarna sredstva in da se bodo na spletu pojavili lažni profili, ki bodo ljudi pozivali k darovanju denarja v namen pomoči okrevanja po poplavah.

Pri policiji tako svetujejo, da se tisti, ki želijo donirati, obrnejo na uradne institucije in organe s predhodno preveritvijo obstoja imetništva bančnih računov pri teh ustanovah. Odsvetujejo kakršna koli nakazila ali predajo denarja neznanim fizičnim osebam.

Kraje iz izpraznjenih stanovanj in hiš