Cerar meni, da počasi in zanesljivo prihajamo iz krize. Foto: DZ/Borut Peršolja
Cerar meni, da počasi in zanesljivo prihajamo iz krize. Foto: DZ/Borut Peršolja
false
Janša je Cerarja vprašal, ali smatra svojo vlado za legitimno glede na odločitev ustavnega sodišča v njegovem primeru. Foto: DZ/Borut Peršolja
false
Ljudmilo Novak iz NSi-ja je zanimalo, kako bo koalicija izpolnila zavezo, da je treba dostojno pokopati vse mrtve, tudi žrtve medvojnih in povojnih pobojev. Foto: DZ/Borut Peršolja

Poslanci so ob začetku redne majske seje dobili novega kolega, ki bo namesto dosedanje poslanke SD-ja Andreje Katič, ki je postala nova obrambna ministrica, v poslanske klopi sedel nadomestni poslanec. To je postal 27-letni predsednik Mladega foruma SD-ja Jan Škoberne.

Kot prva je premierju vprašanje zastavila predsednica NSi-ja Ljudmila Novak. Zanimalo jo je, kako namerava uresničiti zavezo iz koalicijske pogodbe, da je treba dostojno pokopati vse mrtve, tudi žrtve medvojnih in povojnih pobojev.

Cerar je v odgovoru pojasnil, da ne podpira izrabe tega vprašanja v politične namene, zato je podprl zakonsko pobudo, da se vsem žrtvam nasilja zagotovi dostojen pokop. Dodal je, da je pristojno ministrstvo že po dosedanji zakonodaji izvajalo aktivnosti na tem področju (evidentiranje več sto grobišč, postavitev spominskega parka Tezno, sondiranja, prenos posmrtnih ostankov v kostnico v Mariboru, izkop ostankov iz Barbara rova …). Gre pa za zahtevne postopke, ki zahtevajo veliko denarja in časa, zato bo potrebno potrpljenje, je pojasnil.

Novakovo je ob tem še zanimalo, ali koalicija podpira njegova prizadevanja ali gre zgolj za njegova prizadevanja. Cerar ji je odvrnil, da gre za skupen cilj koalicije, a da se razlikujejo v pogledu na to, po kakšni poti priti do tega cilja.

Cerar: Slovenija je in bo solidarna
Poslanko ZaAB-ja Mirjam Bon Klajnšček pa je zanimalo, kako bo vlada pristopila k reševanju krize z begunci, ki umirajo v Sredozemlju, in kakšno je Cerarjevo mnenje glede predloga za uvedbo kvot za razporeditev prebežnikov po EU-ju.

Sodeč po premierjevih besedah, je Slovenija pripravljena ponovno ponuditi ladjo Triglav v morebitnih operacijah in tudi zatočišče beguncem. "Treba pa je biti previden, ker ne moremo obljubiti več, kot zmoremo," je poudaril. Slovenija bi po sistemu kvot morala po najnovejšem ključu sprejeti 207 ljudi, je pojasnil in dodal, da si bo Slovenija to prizadevala izpolniti, a da bo treba poudariti integracijsko sposobnost države in tudi morebitna varnostna vprašanja, saj se med begunce lahko vtihotapijo tudi druge osebe. "Slovenija pa je in bo solidarna država," je poudaril.

Ne premalo zakonov, temveč njihovo neizvajanje
Tretji je poslansko vprašanje na predsednika vlade naslovil tudi prvak SDS-a Janez Janša. Zanimalo ga je, kako Cerar ocenjuje vpliv zakona za uravnoteženje javnih financ, pokojninske reforme, reforme trga dela ter uveljavitve zakonov o SDH-ju in DUTB-ju na lanske in letošnje makroekonomske kazalnike.

Cerar mu je pojasnil, da nas čakata še zdravstvena in pokojninska reforma, v življenje pa morajo spraviti tudi zakone, ki so jih sprejele minule vlade. Odzval se je na očitke, da njegova vlada ni predlagala veliko zakonov. Prepričan je, da ni naša težava normativna podhranjenost, temveč da se zakoni ne izvajajo in so slabo dodelani. Vse ukrepe iz preteklosti bo zato treba nadgraditi, bistveno pa bo treba reformirati javno upravo in odstraniti birokratske ovire.

Izpostavil je tudi, da je ta vlada vzpostavila razmere, v katerih so ji vse tri velike bonitetne hiše dvignile bonitetno oceno, ohranjajo gospodarsko rast na visoki ravni ter ne posegajo v gospodarstvo. Na Janševo dodatno vprašanje, ali meni, da je vlada zaradi odločitve ustavnega sodišča legitimna, pa je odvrnil, da o njeni legitimnosti ne dvomi.

Tudi poslanko SMC-ja Lilijano Kozlovič je zanimalo, kako na gospodarski položaj države vpliva delovanje sedanje vlade.

Premier je prepričan, da se gibljemo v pravi smeri in počasi izhajamo iz krize, pri čemer da je pomagala tudi večja politična stabilnost, ki jo je prinesla nova vlada. V težkih razmerah jim je uspelo vzpostaviti tudi socialni dialog. Cilj vlade je ohraniti rast in nadaljevati fiskalno konsolidacijo, je poudaril. Izpostavil je tudi sanacijo bank ter nadaljevanje prestrukturiranja podjetij, novo strategijo za upravljanje državnih naložb, nadaljevanje privatizacije, zakon o poroštvu Darsu ter bistveno izboljšanje črpanje evropskega denarja.

Na zahtevo SDS-a so poslanci glasovali tudi o sklepu kolegija predsednika DZ-ja, da se novela zakona o volitvah v DZ-ju obravnava po skrajšanem postopku, a so poslanke in poslanci izglasovali, da se obravnava po rednem postopku.

Poslanci spraševali Cerarja
Poslanci spraševali Cerarja