Cerar je napovedal, da bo izključitev Brgleza komentiral še nocoj. Foto: BoBo
Cerar je napovedal, da bo izključitev Brgleza komentiral še nocoj. Foto: BoBo
Evropski voditelji neskladni glede migracijske politike

"To ni nič vplivalo na njegovo izključitev. Na to, da je do tega prišlo, je vplivalo dejstvo, da je z izrecnim in precej močnim nespoštovanjem odločitev izvršnega odbora oz. na splošno organov stranke pravzaprav povzročil precejšnjo škodo stranki," je za Odmeve dejal Cerar, ki se udeležuje vrha v Bruslju. "Dejstvo je, da je Brglez že napovedoval, da bi se pomerila na kongresu, toda letos na začetku leta smo imeli kongres, kjer sem nastopil kot možni kandidat za predsednika, in takrat Brglez ni ponudil protikandidature. Dobil sem praktično absolutno podporo na kongresu, zato se mi zdi malce za lase privlečeno, da zdaj vleče takšno argumentacijo ven."

Ob tem je Cerar dodal, da je dejstvo, da je prišlo v ravnanju Brgleza do takih posledic, ki so po njegovem prepričanju škodljive za stranko. "Ni dobro, da peremo perilo, to je interna stvar stranke. Bi pa rekel, da bo jasnejše: Brglez vztrajno ponavlja, da je branik, da bi se naša stranka povezala z Janšo. To je popolnoma neresnično. Mi smo na izvršnem odboru soglasno sprejeli odločitev, da gremo v koalicijo s Šarcem."

Kako trden je SMC?
Na vprašanje, ali bi se utegnil Brglezu še kdo pridružiti pri odhodu, je Cerar izrazil prepričanje, da bo preostalih devet poslancev ostalo zvestih strankinemu programu. "Verjamem, da ne bo osipa v stranki. Dejstvo pa je, da vsaka taka stvar pomeni neki pretres. Ne more pa si nekdo v stranki izbirati samo tistega, kar mu je ugodno, neki položaj ali kandidaturo na volitvah tam, kjer si sam želi, potem ko mu pa nekaj ne ustreza, pa ubrati svojo pot, mimo vodstva."

Brglez predlagal kongres po lokalnih in pred evropskimi volitvami
Brglez, nekdanji podpredsednik SMC-ja, je v pogovoru v oddaji Svet na Kanalu namreč dejal, da naj bi v pogovoru s Cerarjem predlagal, da bi po jesenskih lokalnih volitvah in pred evropskimi volitvami prihodnje leto izvedli kongres stranke. Na tem kongresu bi Brglez nastopil kot protikandidat Cerarju za mesto predsednika stranke SMC, je potrdil Brglez in dejal, da se mu zdi povsem mogoče, da je bila ta napoved eden izmed razlogov za njegovo nedavno izključitev iz stranke. Izključitev sicer Brglez razume kot "neumno piar potezo", a hkrati dodaja, da je takšno potezo Cerarja in njegovega ožjega kroga na neki način pričakoval.

Povedal je tudi, da sklepa o izključitvi iz stranke še ni prejel, da izpodbijanja tega sklepa sicer ne izključuje, a ga niti ne predvideva, saj bi se vse skupaj tako sprevrglo v "tragikomedijo".

Na vprašanje, ali se je z njegovo izključitvijo položaj v stranki spremenil in bo SMC mogoče požrl svoje besede ter šel v koalicijo z Janšo, je Brglez odvrnil, da je še vedno član poslanske skupine SMC-ja "tudi zato, da se kaj takega ne zgodi". Brglez bo tako ostal član poslanske skupine SMC-ja, saj ga je na ta položaj izvolilo ljudstvo. To pomeni, da mu stranka ne sme prepovedati sodelovanja na sejah stranke, a sam predvideva, da bodo seje, na katerih ne bo zaželen, vseeno potekale na stranki.

Brglez je v pogovoru za Svet na Kanalu A tudi zanikal namigovanja vodje poslanske skupine SMC-ja Igorja Zorčiča, da naj bi bila Brglezova morebitna kandidatura za predsednika DZ-ja zrežirana. Vse, kar je s svojo kandidaturo želel storiti, je bilo povečati možnosti za oblikovanje levosredinske koalicije, je pojasnil.

Brglez je komentiral tudi svojo izjavo v intervjuju za STA, v katerem je izrazil pripravljenost začasno voditi DZ, dokler se ne končajo koalicijska pogajanja. Prav v času objave je namreč v Kamniku potekal sestanek petih strank, na katerem so iskali izvoljivega kandidata za predsednika DZ-ja. Na vprašanje, ali se mu je to zdel napačno izbran trenutek za tak intervju, je dejal, da ne. "Te odločitve so bile sprejete že dan, dva pred tem, zdaj so samo postale javne." Glede intervjuja se sicer ni posvetoval s stranko, saj, kot pravi, če bi se posvetoval s stranko, v prejšnjem mandatu ne bi naredil ničesar.

Cerar je že ob koncu vrha v Bruslju na vprašanje, ali odločitev o Brglezu pomeni možnost povezovanja s SDS-om, odgovoril, da je že neštetokrat pojasnil, da SMC podpira stabilno, razvojno naravnano in svobodomiselno koalicijo na čelu z Marjanom Šarcem in da so njemu poverili zaupanje. "Vse manipulacije, ki vodijo v drugo smer, so popolnoma nesprejemljive," je še zatrdil.

Evropski voditelji neskladni glede migracijske politike