Brezigarjeva je povezavo z afero Patria vseskozi zanikala. Foto: MMC RTV SLO
Brezigarjeva je povezavo z afero Patria vseskozi zanikala. Foto: MMC RTV SLO
Policija ni preiskovala Brezigarejve

Kot je znano, je v javnost pred kratkim prišla informacija, da naj bi policija med preverjanjem izpiskov telefonskih pogovorov osumljenih v aferi Patria odkrila, da je imela z enim izmed njih stike tudi generalna državna tožilka, ki je navedbe sicer označila kot insinuacije. Poslanec SD-ja Dušan Kumer pa je zaradi zadeve zahteval izredno sejo Černačeve komisije.

Kot je po seji komisije za nadzor preiskovalnih in varnostnih služb še povedal njen predsednik Zvonko Černač, SDS, so poleg tega dobili tudi utemeljeno zagotovilo, da bo preiskava zadeve Patria zaključena v najkrajšem mogočem času, torej vsaj še letos.

Sicer je Černač pojasnil, da je komisija obravnavala poročilo policije o uporabi prikritih preiskovalnih ukrepov v lanskem letu in program za letošnje leto. Na novinarsko vprašanje, zakaj na obravnavo poročila niso bili povabljeni predstavniki tožilstva, "glede na to, da je tožilstvo policijo opozorilo na malomarno ravnanje pri izvajanju njihovega dela", je predsednik komisije odvrnil, da so obravnavali poročilo, ki ga je pred njimi sprejela že vlada, ki je tudi odredila, kdo bo sodeloval pri njegovi obravnavi v državnem zboru.

"Sova in OVS delata bolje kot v času Podbregarja"
Na vprašanje, zakaj na sejo ni bilo notranje ministrice Katarine Kresal, ki je sicer bila povabljena, pa je Černač odvrnil, da je treba to vprašati njo. Ob tem je spomnil, da je njegova komisija že v petek obravnavala poročilo o delu Sove in Obveščevalno-varnostne službe ministrstva za obrambo. Po njegovih besedah so ugotovili, da sta obe službi v zadnjem obdobju naredili kakovostni premik pri opravljanju dela in da se "nezakonitosti" iz časa Iztoka Podbregarja ne dogajajo več.

E. S.

Policija ni preiskovala Brezigarejve