Zakon o varnosti v cestnem prometu bodo nadomestili štirje novi zakoni. Foto: MMC RTV SLO
Zakon o varnosti v cestnem prometu bodo nadomestili štirje novi zakoni. Foto: MMC RTV SLO
Na nemških avtocestah za osebna vozila omejitve hitrosti večinoma ni. Izjema je zvezna dežela Bremen. Foto: Reuters
S preveliko količino alkohola v krvi je (skoraj) nikjer ne boste dobro odnesli. Foto: Reuters

To je namreč razvidno iz vladnega odgovora na poslansko pobudo Zmaga Jelinčiča, v kateri je ta med drugim predlagal, da se na avtocesti ukine omejitev hitrosti 130 km/h, znižanje glob in kazenskih točk za polovico, uveljavitev odločbe ustavnega sodišča glede odvzema vozniškega dovoljenja in spremembo zakonodaje glede odvzema prostosti v primeru alkoholiziranosti.

Kot pojasnjuje vlada, sta ministra za promet in notranje zadeve ustanovila štiri medresorske strokovne skupine, ki pripravljajo nove zakonske predloge za zakon o voznikih, zakon o motornih vozilih, zakon o prometnih pravilih, pooblastilih in kazenskih sankcijah ter spremembo in dopolnitev zakona o javnih cestah. Obenem je v načrtu prenehanje veljavnosti zakona o varnosti cestnega prometa, saj ga bodo nadomestili omenjeni štirje zakoni.

Jelinčičeva pobuda je bila posredovana vodjem omenjenih delovnih skupin, vlada pa napoveduje, da jo bodo pri pripravi besedil zakonov upoštevali. Kot je poročal časopis Dnevnik, naj bi bile novosti znane še pred volitvami.

Na ministrstvu še skrivnostni
Na MMC-ju smo na obe pristojni ministrstvi naslovili vprašanje v zvezi novostmi, ki jih lahko pričakujemo, pa tudi v zvezi s tem, zakaj na tem področju sploh potrebujemo nove zakone. Toda podrobnosti za zdaj niso bili pripravljeni razkriti, z ministrstva za notranje zadeve so sporočili le, da si prizadevajo, da bi "kljub pozitivnim učinkom novega zakona področje cestnega prometa in zagotavljanja varnosti vsem udeležencem v prometu še bolje uredili".

Kaj pravijo zgledi iz tujine?
Kako pa je z omejitvami hitrosti in vožnjo pod vplivom alkohola v drugih državah? Večina evropskih držav dovoljuje 0,5 promila alkohola v krvi. Nekoliko bolj popustljivi so na Malti, v Veliki Britaniji in na Irskem, kjer omejitev znaša 0,8 promila. Po drugi strani pa v nekaterih vzhodnoevropskih državah, denimo na Češkem, Slovaškem, Madžarskem, v Estoniji in Romuniji, alkohol v krvi sploh ni dovoljen.

Tudi v ZDA in Kanadi je omejitev 0,8 promila. Države "rekorderke" z višjo dovoljeno stopnjo sicer nismo našli, obstajajo pa tudi take, kjer omejitve preprosto - ni. Med te sodijo Filipini, Vietnam, Etiopija in Kongo.

Omejitve hitrosti za osebna vozila na avtocestah v nekaterih državah po Evropi

Avstrija 130 km/h
Belgija 120 km/h
BIH 130/100 km/h
Češka 130 km/h
Francija 130 km/h
Hrvaška 130 km/h
Italija 150/130 km/h
Irska 120/100 km/h
Nemčija ni omejitve (razen v posebnih primerih)
Nizozemska 120 km/h
Rusija 110 km/h
Srbija 120 km/h
Španija 120 km/h
Švica 120 km/h
V. Britanija 112 km/h