V Cetisu so se iz boja za tiskanje vinjet umaknil, ker ne želijo ovirati postopka njihove uvedbe. Foto: MMC RTV SLO
V Cetisu so se iz boja za tiskanje vinjet umaknil, ker ne želijo ovirati postopka njihove uvedbe. Foto: MMC RTV SLO
Cetis se ne bo pritožil

Cetis se je umaknil iz boja za tiskanje vinjet, saj se na zavrnitev zahtevka s strani Darsa ne bo pritožil.

je vložil zahtevek za revizijo, ker je Dars za izdelavo vinjet izbral slovensko-češko družbo Riko-Optaglio, ki je tisk ponudila po več kot dvakrat nižji ceni, oziroma 995.040 evrov, cena Cetisove ponudbe pa je znašala 2,38 milijona evrov.

V Darsu so povedali, da bi moral Cetis pritožbo vložiti do sobote. Če pa Cetis pritožbe ni vložil, bodo pri državni revizijski komisiji umaknili predlog, naj Darsu kljub Cetisovi pritožbi dovolijo podpis pogodbe z izbranim ponudnikom. Če Dars predloga ne bo umaknil, bo komisija do konca dneva sprejela sklep o predlogu.

Ča pa Cetis postopka zares ni nadaljeval, se šteje, da je zahtevek umaknjen in je Darsov predlog brezpredmeten, so še sporočili iz Državne revizijske komisije.

Na konec zapleta v zvezi z uvedbo vinjet je sicer že v petek nakazal prometni minister Radovan Žerjav, ki je na vprašanje, ali bodo vinjete natisnjene do 1. julija, ko bo v Sloveniji uveden sistem cestninjenja z vinjetami, odgovoril, da bodo natisnjene že kakšnih 15 dni prej.

Želijo uvedbo 10-dnevnih vinjet
Zaradi uvedbe vinjet pa v Sloveniji še odmevajo pritožbe hrvaških in avstrijskih voznikov, saj bodo morali kupiti vinjeto celo za najkrajšo pot prek Slovenije na Hrvaško. Prav tako grozi s tožbo Evropsko združenje avtomobilskih klubov, ki od Slovenije zahteva uvedbo krajših, 10-dnevnih ali mesečnih vinjet. Protestu se je pridružilo tudi hrvaško ministrstvo za turizem.

Na ministrstvu za promet pa v zvezi s tem zagotavljajo, da z uvedbo vinjet naša država ne krši evropske zakonodaje. Odločitev o cestninjenju je stvar posamezne države, poleg tega pa gre za začasno uredbo, opozarjajo.

Cetis se ne bo pritožil