Osnutki koalicijske pogodbe bodo popoldne na mizah predsednikov Zaresa, DeSUS-a, SLS-a in LDS-a. Foto: MMC RTV SLO
Osnutki koalicijske pogodbe bodo popoldne na mizah predsednikov Zaresa, DeSUS-a, SLS-a in LDS-a. Foto: MMC RTV SLO
Borut Pahor
Naloga mandatarja je, da zahteve prihodnjih partneric brzda v okviru realnega in mogočega, meni Borut Pahor. Foto: MMC RTV SLO
(Možni) partnerji preučujejo osnutek

Te je treba gledati v okviru finančne krize, ki je pred Slovenijo, je še opozoril najverjetnejši mandatar prihodnje vlade. Osnutek koalicijske pogodbe, ki je, kot poroča Radio Slovenija, krajša različica alternativnega vladnega programa SD-ja, je bil predsednikom strank Zares, LDS, DeSUS in SLS + SMS poslan popoldne, do nedelje pa bodo v strankah zaposleni s preučevanjem osnutka. Temu bo sledila še priprava lastnih predlogov k osnutku koalicijske pogodbe.

Mandatar bo krotil apetite partneric
Borut Pahor
je dejal, da osnutek prinaša nekatere rešitve, ki bodo povzročile polemike, poroča Radio Slovenija. Koalicijske partnerice si bodo namreč poskušale izboriti čim več, naloga mandatarja pa je, da jih brzda v okviru realnega in mogočega.

Osnutek koalicijske pogodbe je krajša različica alternativnega vladnega programa SD-ja. Tega si lahko preberete tukaj.


SD lahko pričakuje več pripomb
Prvak Zaresa Gregor Golobič naj bi Pahorju še pred prejemom osnutka posredoval 99 konkretnih predlogov programske narave, o katerih bi želel izmenjati stališča in s tem konkretizirati pogovore o vsebini pogodbe. Tudi v LDS-u so prejem osnutka potrdili, po njegovem pregledu pa so se odločili, da bodo predlagali vrsto dopolnitev.

SD-jev osnutek koalicijske pogodbe med drugim predvideva:
- 17 ministrstev;
- umik države iz gospodarstva (izjema so strateško pomembna podjetja);
- ukrepe glede finančne krize;
- zdravstveno reformo;
- okrepitev neodvisnosti institucij;
- depolitizacijo državne uprave;
- modernizacijo pokojninskega sistema;
- modernizacijo šolstva;
- spremembo zakona o RTV-ju - vendar le v soglasju z opozicijo ...
Vir: Radio Slovenija


Prvi mož DeSUS-a Karl Erjavec, ki je osnutek "na hitro" pregledal, ocenjuje, da je preveč ohlapen, glede izboljšanja položaja upkojencev bo zato zahteval bolj konkretno definicijo in natančno opredelitev. Bojan Šrot (SLS) je povedal, da osnutka še niso prejeli.

Türk si želi pogodbe, navdahnjene s človekovimi pravicami
Predsednik države Danilo Türk je ob tej priložnosti dejal, da bi ga veselilo, če bi bila "nova koalicijska pogodba navdahnjena s človekovimi pravicami, saj se v njih izraža narava družbe".

(Možni) partnerji preučujejo osnutek