Doseženo soglasje o ekološki coni. Foto: RTV SLO
Doseženo soglasje o ekološki coni. Foto: RTV SLO
Dimitrij Rupel
Rupel je pojasnjeval mednarodnopravne razloge za razglasitev cone. Foto: RTV SLO

Člani odbora so predlog podprli soglasno, njihov predsednik Jožef Jerovšek (SDS) pa je napovedal, da bo odbor še pred sejo DZ-ja o tem razpravljal na še eni, zaprti seji.

Janša je podporo za zakon dobil na srečanju s predsedniki parlamentarnih strank, ne ve se le, kako bodo glasovali posamezni poslanci.

Na seji odbora sta bila tudi zunanji minister Dimitrij Rupel in minister za okolje Janez Podobnik, ki sta poslancem pojasnila mednarodnopravne in notranjepolitične razloge za razglasitev pasu.

Kakšne bodo zunanjepolitične posledice?
Opozicijo so zanimale predvsem zunanjepolitične posledice zakona in ukrepi vlade. O zakonu bo DZ odločal po hitrem postopku.

O predlogu zakona bo jutri razpravljal še odbor za okolje. V ponedeljek se bo začelo zasedanje državnega zbora, na katerem bodo poslanci zakon obravnavali po hitrem postopku.

Sabor: Zakon ne bo imel pravnih učinkov
Odbor za zunanjo politiko hrvaškega sabora je razpravljal o slovenskem zakonu o razglasitvi zaščitne ekološke cone in epikontinentalnega pasu. Po besedah Gordana Jandrokovića je slovenski predlog pravno neutemeljen in ne bo imel nobenih pravnih učinkov.

Pavliha predlaga mednarodno sodišče
Poslanec LDS-a Marko Pavliha zunanjega ministra Dimitrija Rupla sprašuje, ali je zunanje ministrstvo natančno preučilo vse slabosti in prednosti arbitražnega reševanja odprtih mejnih vprašanj s Hrvaško in obračanja na kakšno mednarodno sodišče. Zadnja možnost je po mnenju Pavlihe boljša in v večji meri jamči spoštovanje odločbe.