Cotmanova za zdaj še ni dala izjave za javnost, to naj bi se zgodilo šele po njenem imenovanju. Foto: RTV SLO
Cotmanova za zdaj še ni dala izjave za javnost, to naj bi se zgodilo šele po njenem imenovanju. Foto: RTV SLO
Predsednik NSi-ja Andrej Bajuk
Bajuk je prepričan, da so predlagali dobro kandidatko. Foto: RTV SLO
Kolegij DZ-ja
Pred parlamentarci je, glede na zapisnik kolegija DZ-ja, dolg in naporen december. Foto: www.dz-rs.si
Določen dnevni red DZ-ja

Kandidatka za ministrico za delo Marjeta Cotman se bo pred matičnim odborom predstavila v sredo. DZ bo o njej predvidoma odločal 18. 12.

Kolegij predsednika DZ-ja je odločil, da se bo redno decembrsko zasedanje zaradi praznikov začelo že 14. decembra. Še prej pa bo v torek in sredo potekala izredna seja o interpelaciji zoper ministra Andreja Bručana.

Drobnič ostaja zvest koalicijski pogodbi
Nekdanji minister in novopečeni poslanec Janez Drobnič primernosti Cotmanove za svojo naslednico ni komentiral, saj so to morali presoditi tisti, "ki so se odločili, da so jo predlagali." Drobnič ne bo ustanovil svoje poslanske skupine, saj bo še naprej sledil porgramu NSi-ja.

Umik strategije
Že ena prvih nalog novega ministra oz ministrice za delo, družino in socialne zadeve pa bo priprava strategije za dvig rodnosti. Predlog, ki je vznemiril slovensko javnost in odnesel ministra Drobniča, so namreč že umaknili s spletnih strani ministrstva in s tem iz javne razprave. Nekdanji minister se s tem ne strinja, saj se z nizko rodnostjo ne sooča le Slovenija, temveč vsa Evropa. Meni, da se bo vlada "morala močno potruditi, da bo rešila to težavo."

Podpora koalicije, opozicija skeptična
Predlog za imenovanje Cotmanove na mesto nekdanjega ministra Janeza Drobniča je premier Janez Janša na predlog stranke NSi v DZ posredoval v sredo. Kandidatka se mora pred glasovanjem predstaviti pred odborom za delo, družino, socialne zadeve in invalide, in sicer najprej v treh in najpozneje v sedmih dneh po predložitvi njene kandidature v DZ.

Koalicijske stranke in sindikati so ji že obljubili polno podporo, medtem ko je opozicija zadržana, saj meni, da bo le nadaljevala Drobničevo delo. Predstavnik delodajalcev Samo Hribar Milič je za Radio Slovenija povedal, da se mu zdi predlog za imenovanje Cotmanove na ministrsko mesto dokončno slovo vlade od napovedanih reform.

Kdo je prihodnja ministrica?
Cotmanova je bila do zdaj na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve prva Drobničeva namestnica, saj je bila državna sekretarka. Kljub temu pa je bila zaradi različnih pogledov glede delovanja ministrstva menda z Drobničem v zadnjih mesecih v sporu in je celo izgubila del pristojnosti.

Morda se je prav zato prijavila na razpis za varuha človekovih pravic. Kot pravnica je v svoji karieri delala na Občini Ormož, Republiški geodetski upravi, od leta 1992 pa kot svetovalka ministra na ministrstvu za pravosodje.

Bila je vodja oddelka za peticije in sekretarka komisije za peticije v DZ-ju. Od leta 2003 do imenovanja na mesto sekretarke je bila sodnica za prekrške. Cotmanova do zdaj ni bila članica NSi-ja, vendar je pred dnevi izpolnila pristopno izjavo.

Na decembrskem zasedanju tudi o varuhinji
Na rednem decembrskem zasedanju se bodo poslanci opredelili do kandidatke za novo varuhinjo človekovih pravic, Zdenke Čebašek-Travnik, znova pa bodo odločali o zakonu o verski svobodi in - zaradi veta državnega sveta - noveli zakona o odpravljanju posledic dela z azbestom. Poslanci naj bi glasovali o zakonu o občinskem redarstvu in opravili splošno razpravo o noveli zakona o vrtcih, ki jo je vložila Stranka mladih Slovenije.

Decembra bodo poslanci glasovali tudi o noveli zakona o referendumih, noveli zakona o avtorskih in sorodnih novicah in se opredelili do nacionalnega programa o varnosti v cestnem prometu za obdobje od 2007 do 2011.

A. L./ M. U.

Določen dnevni red DZ-ja