France Cukjati je sedmi predsednik državnega zbora. Foto: RTV SLO
France Cukjati je sedmi predsednik državnega zbora. Foto: RTV SLO
Zmago Jelinčič
Zmago Jelinčič je eden izmed 12 politikov, ki je bil izvoljen na vseh parlamentarnih volitvah. Foto: RTV SLO
Ob dnevu samostojnosti in enotnosti

Slavnostni govornik, predsednik DZ-ja France Cukjati, je v nagovoru poudaril, da je osnovni pogoj za kakovostno delo tako v novinarskih kot v parlamentarnih vrstah "svoboda povedati resnico". Kot je poudaril Cukjati, je "izvirni greh" vseh parlamentarnih nesporazumov to, da posamezniki svoj delček resnice oznanjajo kot edino resnico.

Cukjati se je tudi spomnil rojstva samostojnosti Slovenije: "Takrat smo dokazali, kako usodno odločilna je lahko ljudska volja, če je le dovolj močna in enotna in če ima to ljudstvo tudi primerno politično orodje, primerne vzvode uresničevanja svoje volje."

Priznanja za vse predsednike DZ-ja
Predsednik državnega zbora je na seji podelil spominske plakete vsem dozdajšnjim predsednikom državnega zbora. Te so dobili predsednik nekdanje skupščine France Bučar (vodil jo je med letoma 1990 in 1992) ter vsi nekdanji predsedniki DZ-ja - Herman Rigelnik (1992-1994), Jožef Školč (1994-1996), Janez Podobnik (1996-2000), Borut Pahor (2000-2004) in Franc Feri Horvat (2004).

Cukjati je podelil posebna priznanja tudi vsem poslancem, ki so bili izvoljeni v prav vseh mandatih, to so: Anton Anderlič (LDS), Roberto Battelli (italijanska narodna skupnost), Geza Džuban (LDS), Franc Feri Horvat (SD), Janez Janša (SDS), Zmago Jelinčič (SNS), Miran Jerič (LDS), Rudolf Moge (LDS), Miran Potrč (SD), Maria Pozsonec (madžarska narodna skupnost) in Jožef Školč (LDS).

Na seji vsi vidnejši predsedniki
Slavnostne seje so se med drugim udeležili novi predsednik republike Danilo Türk, predsednik vlade Janez Janša, predsednik državnega sveta Blaž Kavčič, predsednik ustavnega sodišča Jože Tratnik, predsednik vrhovnega sodišča Franc Testen ter drugi visoki predstavniki političnega, družbenega in verskega življenja ter diplomatski zbor.

S. J.

Ob dnevu samostojnosti in enotnosti