Biden in Golob na vrhu zveze Nato v Washingtonu julija letos. Foto: Reuters
Biden in Golob na vrhu zveze Nato v Washingtonu julija letos. Foto: Reuters

To bo prvi delovni obisk slovenskega premierja pri predsedniku ZDA, odkar je George Bush mlajši leta 2006 gostil premierja Janeza Janšo.

Ključni namen obiska je krepitev dvostranskih odnosov med državama, ki ju povezujejo skupne vrednote, zgodovinsko prijateljstvo, strateško partnerstvo in zavezništvo v Natu, so sporočili iz premierjevega kabineta.

Golob in Biden sta se v zadnjih dveh letih večkrat srečala ob robu večstranskih srečanj, pogovarjala pa sta se po telefonu, preden se je poleti zgodila velika izmenjava zapornikov med zahodom in Rusijo, katere del je bila tudi Slovenija. Biden se je Golobu osebno zahvalil, da je Slovenija izpustila dva domnevna ruska vohuna.

Bela hiša je sporočila, da bo to prvo srečanje Bidna in Goloba v Beli hiši in sledi pogovorom, ki so tlakovali pot za največjo izmenjavo ujetnikov od hladne vojne.

"Voditelja bosta imela poglobljen pogovor o številnih vprašanjih skupnega interesa, vključno z energetsko varnostjo in sodelovanjem, skupnim pristopom do Zahodnega Balkana, nadaljevanjem močne podpore Ukrajini pri obrambi pred rusko agresijo in o dogajanju na Bližnjem vzhodu," navaja Bela hiša.

Dodajajo še, da bo Biden poudaril, kako ceni Golobovo "vodstvo pri vrnitvi Američanov, ki so bili krivično pridržani v Rusiji, in nadaljnjem sodelovanju pri številnih globalnih vprašanjih".

Strateški dialog od leta 2020

Slovenija in Združene države Amerike sta zaveznici in, kot poudarjajo tudi v kabinetu premierja, ju veže aktivna vloga na Zahodnem Balkanu, slovenska kandidatka pa bo v novi sestavi Evropske komisije prevzela resor širitve, kamor spada tudi obnova Ukrajine.

Državi sta leta 2020 vzpostavili strateški dialog in aprila letos je četrti potekal v Ljubljani, kjer so govorili o krepitvi dvostranskih odnosov v gospodarstvu, znanosti in energetiki, kibernetski varnosti ter skupnih prizadevanj v boju zoper dezinformacije.

Slovenija in ZDA sta prav tako letos podpisali sporazum Artemis, s katerim sta potrdili interes za sodelovanje na področju vesolja in naprednih tehnologij. S podpisom memoranduma o soglasju o ukrepih proti tujemu manipuliranju z informacijami pa sta potrdili partnerstvo za krepitev odpornosti in boj proti dezinformacijam.

V kabinetu kot teme pogovorov v Washingtonu napovedujejo krepitev vsestranskega bilateralnega sodelovanja državama, s poudarkom na kibernetski varnosti, umetni inteligenci, inovacijah in energetiki.

Voditelja bosta govorila tudi o krepitvi varnostnega sodelovanja ter transatlantskega sodelovanja med EU in ZDA, pregledala bosta odnose znotraj zveze Nato in se posvetila krepitvi sodelovanja v mednarodnih organizacijah in večstranskih pobudah. Izmenjala bosta še stališča o aktualnih globalnih vprašanjih, med drugim v Ukrajini, Bližnjem vzhodu in Sudanu ter pomembnih regionalnih vprašanjih, kot je Zahodni Balkan.

Premier Golob je šele tretji predsednik vlade, ki bo na delovnem obisku pri ameriškem predsedniku v Beli hiši. Pokojni Janez Drnovšek je leta 1998 obiskal Billa Clintona, leta 2002 pa Georgea Busha mlajšega. Janša je bil na obisku pri republikanskem predsedniku leta 2006.

Nazadnje pa je bil v Beli hiši premier Borut Pahor, ki je februarja 2011 obiskal takratnega podpredsednika ZDA Bidna. Med obiskom se je pri njima na kratko oglasil tudi takratni predsednik Barack Obama.