Vojko Volko. Foto: Zajem zaslona
Vojko Volko. Foto: Zajem zaslona

Slovenija je bila v eni najobsežnejših in najzahtevnejših operacij izmenjave obsojencev med zahodnimi zavezniki in Rusijo po koncu hladne vojne vključena z dvema ruskima državljanoma.

"Z združenimi močmi in dejavnostmi zavezništva smo oba obsojena državljana Ruske federacije prijeli in s skupnimi napori tudi dosegli in izvedli današnjo izmenjavo," je nocoj v izjavi sporočil državni sekretar za mednarodne zadeve ter nacionalno in mednarodno varnost v premierjevem kabinetu Vojko Volk.

Sorodna novica V Sloveniji prijeta ruska vohuna na sojenju priznala krivdo

"To sta bila Anna Valerevna Dultseva (Maria Rosa Mayer Munos) in Artem Viktorovič Dulcev (Ludwig Gisch). V izmenjavo sta bila vključena po obsodbi in po tem, ko sta priznala hudo krivdo," je pojasnil v izjavi, ki so jo posredovali iz kabineta predsednika vlade.

Kot je dodal, je Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova) na podlagi intenzivnega sodelovanja s partnerskimi obveščevalnimi službami EU-ja, ZDA in Nata izvedla dejavnosti, s katerimi je Slovenija sodelovala v obsežni izmenjavi obsojencev in pripomogla k izmenjavi državljanov Evropske unije in ZDA ter Ruske federacije.

Sorodna novica V Ankari končali največjo izmenjavo zapornikov po hladni vojni. Biden in Golob govorila 21. julija

Volk kritičen do Rusije

"S tem smo prispevali k izpustitvi oseb, ki jim je bila v Ruski federaciji neupravičeno odvzeta prostost in so bili po krivem obsojeni, tudi na smrt, zaradi opravljanja novinarskega dela, zaradi osebnih ali političnih prepričanj ali pa zaradi opozarjanja na kršitve temeljnih človekovih pravic in svoboščin v Ruski federaciji. Ob tem ostajajo naše misli z vsemi, ki v zaporih Ruske federacije prestajajo kazni samo zato, ker nasprotujejo nesmiselni vojni zoper Ukrajino in nimajo pravice do svobodnega izražanja," je poudaril.

Slovenija se s tem po njegovih besedah potrjuje kot zaupanja vreden in enakovreden partner pri doseganju kolektivne varnosti, ki dosledno zagovarja načela medsebojne podpore in solidarnosti, kar prispeva k varnosti vseh državljanov in vseh članic zavezništev, tako EU-ja kot Nata.

Ob tem se je zahvalil vsem, ki so bili vključeni "v to izjemno odmevno, predvsem pa obsežno in enkratno mednarodno operacijo". Dokazali so visoko strokovnost in potrdili, da sistem slovenske nacionalne varnosti deluje tudi v najzahtevnejših razmerah, je sklenil.