Ministrstvo za obrambo je zagotovilo, da so umaknili oznako zaupno z Rotisove pogodbe. Cvikl je trdil, da Mors tega ni storil. Foto: MMC RTV SLO
Ministrstvo za obrambo je zagotovilo, da so umaknili oznako zaupno z Rotisove pogodbe. Cvikl je trdil, da Mors tega ni storil. Foto: MMC RTV SLO
Milan M. Cvikl
Cvikl pravi, da ga Bavčarjevo pričanje ni prepričalo. Foto: MMC RTV SLO
Zmago Jelinčič
Zmago Jelinčič, Josip Bajc in Robert Horvat so predlagali, da bi pred komisijo pričal tudi Milan M. Cvikl. Foto: MMC RTV SLO
Težave Cviklove komisije

Predsednik parlamentarne komisije, ki preiskuje nakup oklepnikov 8X8, Milan M. Cvikl ne vidi razloga za odstop, k čemur so ga pozvali trije poslanci.

(SNS) in podpredsednik komisije Robert Hrovat (SDS), ki sta sejo komisije predčasno zapustila, in Josip Bajc (SLS) so Cvikla pozvali k pričanju. V uradu generalnega sekretarja državnega zbora Lovra Lončarja so pojasnili, da bi moral, če je predsednik državnozborske komisije sprejet za pričo v preiskavi, podpredsednik komisije državnemu zboru predlagati predsednikovo razrešitev.

Seja komisije je minila v znamenju zaslišanja nekdanjega direktorja Generalštaba Slovenske vojske Dragana Bavčarja. Cvikl je po koncu seje razložil, da je Bavčar sicer odgovarjal na vprašanja, a "ga njegovo pričanje ni prepričalo". Po njegovem mnenju v nobenem zakonu, še posebej pa ne v zakonu o javnih financah, ni zapisano, da se nekdo lahko izpogaja v škodo države. Kot primer je Cvikl navedel garancijske in dobavne roke.

Cvikl trdi, da Mors ni umaknil oznake zaupno
Cvikl je še dejal, da je ministrstvo za obrambo prosil, naj umakne stopnjo zaupnosti iz dokumenta, ki primerja komercialno učinkovitost in kjer so navedeni tudi garancijski pogoji in dobavni roki. Kot je zatrdil, Mors tega ni storil.

Zmago Jelinčič je po seji, ki jo je protestno zapustil zato, ker ima "dovolj Cviklovega monologa", dejal, da je Rotis umaknil oznako poslovne skrivnosti iz ponudbene in pogodbene dokumentacije v delu, ki se nanaša na garancijske pogoje. Zato bi po njegovem mnenju in po mnenju Horvata, ki je prav tako zapustil sejo, ker naj bi bilo v komisiji nemogoče delati, seja morala biti javna.

Mors: Seja bi lahko bila javna
To so pozneje potrdili tudi na Morsu, kjer so zapisali: "Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije je predsedniku preiskovalne komisije, ki preiskuje nakup kolesnih oklepnih vozil 8x8, mag. Milanu Cviklu, danes poslalo obvestilo, v katerem ga seznanja z odločitvijo družbe Rotis d. o. o., o umiku oznake poslovne skrivnosti z dela pogodbene in ponudbene dokumentacije, ki se nanaša na garancijske pogoje."

V izjavi za javnost so na ministrstvu za obrambo še zapisali, da so bili na seji med drugim obravnavani tudi garancijski pogoji. "Predsednik preiskovalne komisije se je kljub temu da bi lahko temo obravnavali javno, odločil, da se seja ne odpre za javnost," so sporočili z Morsa in dodali: "Tako javnosti ni bila predstavljena očitana razlika v ponudbenih in pogodbenih garancijskih pogojih."

Horvat je po seji še dejal, da predsednik Cvikl sejo komisije vodi "absolutno po svoje". "Pričo, kljub temu da so jo povabili vsi člani komisije, vseskozi zaslišuje sam, pri tem pa vseskozi vodi lastne monologe," je dejal Horvat in dodal: "Priča Drago Bavčar je v uri in pol mogoče odgovarjal vsega 10 ali 15 minut, tako da si lahko predstavljate, kako poteka zaslišanje."

T. K.

Težave Cviklove komisije