Joe Biden in Robert Golob julija ob 75-letnici Nata. Foto: Reuters
Joe Biden in Robert Golob julija ob 75-letnici Nata. Foto: Reuters

V usklajeni napovedi obiska so iz Ljubljane in Washingtona sporočili, da bosta voditelja govorila o dvostranskem sodelovanju in perečih mednarodnih vprašanjih, po napovedi Bele hiše pa se bo ameriški predsednik Robertu Golobu tudi zahvalil za sodelovanje Slovenije pri nedavni zgodovinski izmenjavi zapornikov med Zahodom in Rusijo

Ta pravi, da je po dolgotrajnem dogovarjanju obisk "izraz ugleda, ki ga ima slovenska zunanja politika v zadnjem času".

Bela hiša v svojem sporočilu poudarja zlasti sodelovanje Slovenije pri nedavni, največji izmenjavi zapornikov po koncu hladne vojne. Spomnimo, naša država je izpustila ruska vohuna, z izpuščenim ameriškim novinarjem Gershkovichem se je Golob sešel prejšnji mesec v New Yorku, pred kratkim je bil v Sloveniji direktor Cie.

Premier je potrdil, da v Washington z njim potuje večja delegacija: "Gre za pomemben obisk in pogovori bodo zaobjemali tako sodelovanje pri najpomembnejših mednarodnih izzivih – Bližnji vzhod, Ukrajina, varnostni svet Združenih narodov – kot tudi sodelovanje na raziskovalnem področju in energetskem področju."

Srečanje s predstavniki dobavitelja jedrske tehnologije Westinghouse po informacijah TV Slovenija ni predvideno. Prav tako ne bo podpisan noben dokument o sodelovanju; v središču bo reševanje svetovnih izzivov. "Verjamem, da se bo nekoč pozneje tudi na podlagi teh pogovorov zgodila kakšna pomembna mednarodna akcija," je dejal Golob.

To bo četrti delovni obisk slovenskega premierja v Beli hiši. Leta 1998 se je tam med prvim slovenskim članstvom v Varnostnem svetu s Clintonom sešel Janez Drnovšek, leto dni po srečanju Bush-Putin na Brdu pa ga je v Washingtonu sprejel tudi Bush. Zadnji slovenski premier v Beli hiši je bil pred 18 leti Janez Janša. Bush se mu je takrat zahvalil za sodelovanje v Afganistanu in Iraku, beseda pa je tudi takrat tekla o energetiki.

Premier Golob na obisk v Belo hišo