Foto: MMC RTV SLO/Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: MMC RTV SLO/Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Minister za zdravje v odstopu Danijel Bešič Loredan je zdravstveni resor vodil vse od nastopa aktualne vlade, zato poslanske funkcije nikoli ni opravljal. Po odstopu z ministrskega mesta se je sicer zavil v molk in doslej ni razkril, kakšna bo njegova nadaljnja pot po prenehanju ministrske funkcije.

Če bi se za to odločil, bi lahko postal poslanec Gibanja Svoboda. Ko je bil Matej Arčon potrjen za ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu, je namreč Bešiču Loredanu pripadlo mesto nadomestnega poslanca. A ker je takrat že bil kandidat za ministra za zdravje, je nadomestni poslanec postal nekdanji televizijski novinar Aleksander Prosen Kralj.

A po neuradnih informacijah Bešič Loredan ne bo sedel v poslansko klop Gibanja Svoboda. Tudi vodja poslanske skupine Svobode Borut Sajovic je dejal, da pričakuje, da bo poslanska skupina do poletnih parlamentarnih počitnic in tudi jeseni ostala v enakem številu in sestavi kot doslej.

Sorodna novica Bešič Loredan podpisal odstopno izjavo. Golob: Razhajala sva se glede krepitve javnega zdravstva.

DZ se bo z odstopom seznanil v četrtek

Bešič Loredan je v petek podpisal odstopno izjavo z mesta ministra za zdravje, ki mu jo je v podpis ponudil premier Robert Golob. Ta je dejal, da se z Bešičem Loredanom razhajata v pogledu na krepitev javne zdravstvene mreže.

Bešič Loredan pa je odločitev pospremil z zapisom, da je s sprejetjem ministrske funkcije želel izboljšati slovenski zdravstveni sistem in ga približati državljanom. A če tega na svojem položaju ne more storiti, funkcije ni več pripravljen opravljati. Po njegovih besedah so z ekipo ministrstva za zdravje naredili vse, kar je bilo v njihovi moči.

Premier Golob je DZ v ponedeljek obvestil, da bo po odstopu Bešiča Loredana z mesta ministra za zdravje to funkcijo začasno opravljal sam. DZ se bo z menjavo na vrhu zdravstvenega resorja seznanil v četrtek na izredni seji, na kateri bo po napovedih prisoten tudi Bešič Loredan. Kdo bo prevzel vodenje resorja s polnim mandatom, za zdaj še ni znano.