Avtorji zagotavljajo, da reforma ne bo ogrozila revnih. Foto: RTV Slo
Avtorji zagotavljajo, da reforma ne bo ogrozila revnih. Foto: RTV Slo
Davčna reforma naj bi sovpadala z uvedbo evra. Foto: epa
Tine Stanovnik
Stanovnik meni, da bodo z reformo v vsakem primeru pridobili premožnejši. Foto: RTV Slo

Damijan je povedal, da ne nameravajo uvesti slovaškega modela, ki temelji na ohranitvi bruto plač, ampak bo izhodišče izenačitev neto plač.

  • Svoje mnenje lahko poveste na forumu.

Kljub temu bo tiste z manjšimi dohodki bolj prizadela odprava nižje 8,5 odstotne stopnje DDV-ja, saj naj bi se hrana podražila za 10 odstotokov. To naj bi nevtralizirali z uvedbo splošne olajšave, določene na podlagi minimalnega dohodka. Socialna funkcija, ki se je zdaj izvajala prek davčnih olajšav, naj bi se po reformi v celoti prenesla v sistem socialnih transferjev.

Najbolj optimalna naj bi bila 20-odstotna davčna stopnja, ki jo strateški svet predlaga na področju dohodnine, dohodka pravnih oseb in davka na dodano vrednost. Enotno davčno stopnjo naj bi se uvedlo po prevzemu evra, torej najprej 1. januarja 2007.

Kritike: Reforma ni realna
Profesor Ekonomske fakultete Tine Stanovnik je v Odmevih povedal, da bodo s predlagano reformo v vsakem primeru pridobili premožnejši, največje breme pa bo prevzel srednji sloj. Ne strinja se tudi s trditvami o pravičnosti in transparentnosti, ki naj bi jo reforma prinesla in meni, da se to lahko doseže tudi na druge načine. Predpostavka o ohranjanju višine neto plač se zdi Stanovniku nerealna in meni, da gre le za poskus umiritve javnega mnenja.