Štipendijo prejema vsak peti študent. Največ, okoli 12.500, je republiških štipendistov, okoli 4.500 študentov ima kadrovske štipendije, Zoisove pa prejema okoli 7.500 študentov. Povprečna štipendija znaša 200 evrov. Foto: MMC RTV SLO
Štipendijo prejema vsak peti študent. Največ, okoli 12.500, je republiških štipendistov, okoli 4.500 študentov ima kadrovske štipendije, Zoisove pa prejema okoli 7.500 študentov. Povprečna štipendija znaša 200 evrov. Foto: MMC RTV SLO
Študentski dom
V študentskih domovih živi slabih 17 odstotkov študentov. Foto: MMC RTV SLO

Tako je bilo leta 1945 na visokošolsko dodiplomsko izobraževanje vpisanih le 2.575 študentov, leta 1960 se je ta številka povzpela na 10.000, v študijskem letu 2006/2007 pa je bilo vpisanih okoli 90.000 študentov. Podatke je posredoval Statistični urad, ki je pripravil raziskavo o najbolj značilnih študentskih podatkih - spolu, številu, starosti, zaposlitvenem statusu, prihodkih in življenjskih stroških.
Prevlada žensk
Visokošolsko izobraževanje je najprej veljalo za domeno moških, a se je položaj od leta 1980 precej spremenil. Če je bilo v petdesetih letih prejšnjega stoletja študentov manj kot tretjina, se je razmerje pred malo manj kot 30 leti začelo obračati v korist ženskam, danes pa je študentk že skoraj 60 odstotkov. Zanimivo je, da je moških na doktorskem študiju za odstotek več kot žensk.

V vseh državah Evropske unije je skupno okoli 18 milijonov študentov. Slovenskih študentov je približno 90.000.

Največ študentov starih do 25 let
Dve tretjini študentov je starih do 25 let, tistih, starejših od 30 let pa malo manj kot deset odstotkov. Drugačno je razmerje na višjih strokovnih šolah. Študentje stari 30 ali več predstavljajo skoraj tretjino vpisanih.
Slabih 17 odstotkov študentov je med študijem nastanjena v študentskih domovih, okoli 35 študentov živi v lastnem gospodinjstvu, preostali pa še doma ali pri sorodnikih. S staranjem se niža delež tistih, ki živijo doma in več število tistih, ki živijo v lastnem gospodinjstvu.
Mednarodni dan študentov je 17. novembra. Ta datum je mednarodni študentski svet v Londonu leta 1941 izbral v spomin na nacistično zasedo prostorov praške univerze leta 1939, ko so 1.200 študentov deportirali v koncentracijska taborišča, devet pa jih ubili.

Dodiplomski študentje so večinoma nezaposleni, redno službo jih je v lanskem študijskem letu imelo 12 odstotkov, od tega največ izrednih študentov. Na višjih strokovnih šolah so zaposleni in nezaposleni izenačeni, na podiplomskem študiju pa prevladujejo zaposleni.
Razlika, kje živiš
Zadnji sklop je prihodki in življenjski stroški študentov. Po zbranih podatkih je povprečen mesečni dohodek, s katerim razpolaga študent, ki živi v lastnem gospodinjstvu 755 evrov, porabi pa jih okoli 634. Nekaj več kot tretjino študent zasluži sam, nekaj več kot polovico prispevajo starši, ostalo pa država.
Z manj denarja razpolagajo tisti, ki živijo pri starših, in sicer povprečno 333 evrov na mesec. Ti porabijo približno 292 evrov.
S. Z.

V galeriji si s klikom na graf ali tabelo oglejte prikaz statističnih podatkov.