Foto:
Foto:
Bo Slovenija začela cestninjenje tunelov? V Darsu zatrjujejo, da v tej smeri še niso razmišljali. Foto: MMC RTV SLO
Na uvedbo vinjet se je odzval Dars

Predsednik uprave Darsa Tomislav Nemec je pojasnil, da je skozi terminski načrt možno speljati vse naloge, ki so potrebne, da bo sistem vinjet 1. julija 2008 deloval. Nemec je povedal, da bo sistem, ki se uvaja, povzročil nekatere dodatne stroške, za katere analiza se še izvaja.

Vinjete za osebna vozila julija

Cene:
Polletna - 35 evrov
Letna - 55 evrov


Na daljši rok je vinjetni sistem glede na obstoječega zagotovo cenejši, je poudaril Nemec. Finančna vzdržnost Darsa je odvisna predvsem od količine prodanih vinjet, kar se tiče cene, pa se ocenjuje, da bo vinjeta dostopna vsem državljanom, s tem pa se bo doseglo čimvečje število ljudi na avtocesti, kar je pomemben vidik varnosti in pretočnosti v državi, je povedal Nemec in dodal, da je po njihovih dozdajšnjih ocenah številka nekje okoli tri milijone prodanih letnih in polletnih vinjet tista, ki zagotavlja po veljavni ceni primerno finančno vzdržnost Darsa glede nadaljnjega poslovanja.

Koliko vinjet mora prodati Dars?

Prihodki od cestnin (2005)..........135 mio. evrov
Prihodki od cestnin (2006).........152 mio. evrov

0,5 mio. letnih vinjet...................27,5 mio. evrov
3,5 mio. polletnih vinjet..............122,5 mio. evrov
Skupaj.....................................150 mio. evrov

Bo cestnin pobranih več, kot jih je danes?
Na Darsu računajo, da bo predvsem s povečanjem tovornega prometa prišlo do več pobranih cestnin, predvsem zato, ker se bo na ta način ocestninilo tudi tiste ceste - okoli 30 odstotkov je takih -, ki se do danes niso cestninile.

Kdo bo tiskal vinjete, še ni znano
V primeru, da zbrana cestnina v prihodnje ne bi pokrivala vseh stroškov, ki jih ima Dars, vključno z vračili kreditov, pa bo treba zagotoviti sredstva za plačilo vseh teh obveznosti iz nekega drugega naslova, bodisi z dodatnim zadolževanjem ali pa iz državnega proračuna.

Kar se tiče tiskanja vinjet, na Darsu zatrjujejo, da ni z nikomer vnaprej kar koli dogovorjeno in da bodo skladno z zakonom o javnih naročilih in pozneje z izbiro po določenem postopku znano, kdo bo izbran za tiskanje vinjet.

Dars bo kupcem povrnil do 9 milijonov evrov
V Darsu so še povedali, da bodo imetniki tablic sistema ABC (286.000 uporabnikov) in Darsovih kartic (15.600 uporabnikov) upravičeni do povračila dobroimetja na kartici, kar bo zneslo od 8 do 9 milijonov evrov. Prav tako naj bi po besedah Nemca vrnili kupnino kartic uporabnikom, ki so jih kupili nedavno.

Hitrost vožnje skozi cestninske postaje po uvedbi vinjet naj bi bila omejena na od 40 do 60 kilometrov na uro, še predvidevajo v Darsu. Nadzor nad "(ne)imetjem" kartice še ni urejen z ustrezno zakonsko podlago. Po njenem sprejetju bo določeno, kdo bo to nadziral, v prvi fazi pa naj bi bila to policija, so pojasnili na Darsu.

R. B.

Na uvedbo vinjet se je odzval Dars