Foto:
Foto:
Iz EU-ja dobili dejansko skoraj pol manj sredstev, kot je bilo sprva načrtovano.

Trenutno veljavna zakonodaja, ki so jo v DZ-ju sprejeli lani, po njegovem mnenju ponuja neustrezne rešitve. Bajuk ni hotel razkriti podrobnosti sprememb, ki se obetajo, je pa zatrdil, da bodo prinesle veliko poenostavitev sistema, davčnega postopka, kot možnost pa je omenil tudi znižanje davkov.

Napovedal je še, da bo vlada rebalans letošnjega proračuna v DZ poslala v drugi polovici aprila. Z njim naj bi primanjkljaj zmanjšali za 22 milijard tolarjev.

Prevzem dolga obeh zavodov
Pri letošnjem rebalansu se obeta novost, saj bo država prevzela dolgove zavoda za zdravstveno zavarovanje in zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, kar bo skupaj naneslo več kot 45 milijard tolarjev dodatnega minusa. Razlog za to je po Bajukovih besedah dejstvo, da so službe finančnega ministrstva sposobne zadolževanje izvesti precej ceneje kot posamezni proračunski uporabniki.

Bajuk zaskrbljen nad slabim črpanjem sredstev
Bajuk je izrazil tudi zaskrbljenost zaradi slabe učinkovitosti pri črpanju evropskih sredstev. Sprva je bilo načrtovano, da bomo iz evropske blagajne načrpali 80,3 milijarde tolarjev, dejansko pa se je "nateklo" le za 44 milijard tolarjev.