Podoba je simbolična. Foto: Pixabay
Podoba je simbolična. Foto: Pixabay

Trenutno veljavna zakonodaja o zdravljenju neplodnosti in postopkih umetne oploditve z biomedicinsko pomočjo je diskriminatorna in protiustavna, ker dostop do teh postopkov omejuje izključno na poročene pare in pare v zunajzakonski skupnosti, medtem ko samskim ženskam to pravico odreka, so zapisali v Levici. Glede na to izpodbijajo 5. člen zakona. Hkrati pričakujejo, da bo ustavno sodišče zahtevo obravnavalo prednostno in v najkrajšem roku odpravilo "nazadnjaško" ureditev.

Po njihovih navedbah se "zatiranje in diskriminatorna obravnava žensk na področju dostopa do postopkov oploditve z biomedicinsko pomočjo" vleče vse od leta 2001. Na takratnem naknadnem zakonodajnem referendumu je bila novela zakona, s katero bi bili postopki umetne oploditve z biomedicinsko pomočjo dostopni tudi za samske ženske, namreč zavrnjena.

Po navedbah Levice je bilo vprašanje obravnavano pred ustavnim sodiščem že trikrat, a vsebinske odločitve sodišča še ni bilo. Omejitev dostopa do oploditve z biomedicinsko pomočjo tako po zakonu iz leta 2000 še vedno ostaja veljavna. Takšna ureditev pa po besedah Levice sili ženske, da gredo v tujino, kar znova pomeni diskriminacijo. Zdravljenje v tujini je namreč dostopno le tistim, ki ga lahko plačajo. A po mnenju Levice gre za pravico, ki ne sme biti odvisna od socialnega oziroma družbenega položaja ženske.

Glede na to je po njihovem mnenju skrajni čas za odpravo diskriminacije samskih žensk, s čimer bi se Slovenija pridružila evropskim državam, ki so to že storile. Med njimi so Hrvaška, Poljska, Nemčija, Finska, Madžarska, Nizozemska, Danska, Češka, Španija in Velika Britanija, so našteli.