Mrak meni, da mora EU dajati prioriteto povečevanju konkurenčnosti. Foto: RTV SLO
Mrak meni, da mora EU dajati prioriteto povečevanju konkurenčnosti. Foto: RTV SLO
Delitev na regije
Predlog razdelitve Slovenije na dve regiji. Foto: RTV SLO
prof. Mojmir Mrak
Profesor Mrak je bil gost tudi v Odmevih. Pogovor z njim si lahko ogledate prek spleta. Foto: RTV SLO

klepetalnici glede regionalizacije dejal, da je delitev na dve regiji bolj realistična in finančno predvidljiva.

To pa zato, ker izpolnjuje kriterije regulative, ki jo je leta 2003 sprejela EU. Očitno pa je, da so mnenja o številu kohezijskih regij zelo deljena, je odgovoril Mrak.

Glede razdelitve Slovenije na dve regiji je še dodal, da je predlog vlade, kjer gre za dve kohezijski regiji, potrebno gledati v kontekstu dveh osnovnih ciljev, ki jih želi doseči. Eno so vsebinski cilji, drugo pa so finančni cilji, pri čemer so slednji povezani s pogajanji o naslednji finančni perspektivi. Meni tudi, da ni realnih možnosti za to, da bi regionalizacija pomenila tudi delitev države.

Prevlada nacionalnih interesov
Pogajanja o finančni perspektivi Unije so po njegovem mnenju propadla predvsem zato, ker so nacionalni interesi nekaterih držav popolnoma prevladali nad interesi EU-ja kot celote. Ključen problem je bila nepripravljenost na kompromis, pri čemer sta bila najbolj izpostavljena problema tako imenovani britanski rabat in skupna kmetijska politika.

Razkorak med EU in ZDA
Glede zmanjšanja razkoraka med razvojem Evropske unije in ZDA meni, da bo EU vsaj v naslednjih letih moral dati prioriteto povečevanju konkurenčnosti. V kolikor namreč ne bo dosegla tega cilja, potem ne bo mogla dosegati tudi preostalih ciljev trajnostnega razvoja.

Lizbonska strategija
Cilj, da bi Evropa do leta 2010 postala najbolj konkurenčno gospodarstvo v svetu, je brez dvoma nerealističen in celo utopicen, meni Mrak. Zadovoljen pa bi bil, v kolikor bi Evropa v naslednjih letih uspela spremeniti dosedanji trend povečevanja razlik do ZDA.

O perspektivi Slovenije
Upam, da bo Slovenija čez eno desetletje uvrščena med uspešne članice EU-ja. Da pa bi to tudi dosegla, bo morala pospešeno uresničevati strukturne reforme. Ker trenutna javno-finančna situacija ni tako slaba, da bi silila v drastične strukturne reforme, bo ključnega pomena zavestna politična odločitev, da je te reforme potrebno začeti čim prej.

Anketa: Podpora trem regijam
Od 811 sodelujočih uporabnikov spletne ankete Multimedijskega centra jih 49 odstotkov podpira razdelitev države na tri kohezijske regije. 26 odstotkov jih podpira uvedbo dveh regij, 5 odstotkov pa eno regijo.