Tudi v NSi-ju in SLS-u so se odločili za vstop v koalicijo s SDS-om, Listo Virant in DeSUS-om. Foto: BoBo
Tudi v NSi-ju in SLS-u so se odločili za vstop v koalicijo s SDS-om, Listo Virant in DeSUS-om. Foto: BoBo
Janša ima zagotovljene tudi glasove SLS-a in NSi-ja

Od 133 članov sveta SLS-a je za vstop stranke v koalicijo glasovalo 131 članov, proti pa ni bil nihče. Za podpis koalicijske pogodbe, imenovane tudi pogodba za izhod Slovenije iz krize, pa je glasovalo vseh 133 navzočih članov glavnega odbora.

O istih odločitvah so razpravljali tudi v NSi-ju. Strankin izvršni odbor je v ponedeljek svetu predlagal, naj glasuje za vstop v koalicijo in ta je to storil soglasno. Poslanci NSi-ja bodo tako v sredo tudi prispevali podpise za kandidaturo predsednika SDS Janeza Janše za mandatarja.

Besedilo koalicijske pogodbe so pogajalci iz strank pretekli konec tedna uskladili v programskem delu, o kadrovskih vprašanjih pa se dokončno še niso dogovorili. Če bodo na koncu pogodbo tudi podpisali, bodo v sredo v državni zbor vložili kandidaturo predsednika SDS-a Janeza Janše za mandatarja.

Novakova: Potrebni so konkretni ukrepi
Pojavili pa so tudi očitki na nekatere dele njihove koalicijske pogodbe. Glasni so predvsem sindikati, ki zahtevajo takojšnja pogajanja. A po besedah predsednice NSi-ja Ljudmile Novak je Slovenija zadolžena do take stopnje, da so potrebni konkretni ukrepi. Na vprašanje, ali se boji socialnih nemirov zaradi varčevalnih ukrepov, je poudarila, da so zagotovo rezerve pri materialnih stroških, zato bodo najprej zmanjšali te, šele nato pa bodo "iskali rezerve pri ljudeh".

Janša ima zagotovljene tudi glasove SLS-a in NSi-ja