V DeSUS-u ne nameravajo odreči podpore Borutu Pahorju. Foto: MMC RTV SLO
V DeSUS-u ne nameravajo odreči podpore Borutu Pahorju. Foto: MMC RTV SLO
Karel Erjavec in Borut Pahor
Erjavec je po pogovorih z Borutom Pahorjem pretekli teden celo dejal, da Pahor vlado lahko sestavi brez njega. Borut Pahor je pred tem zatrjeval, da si želi, da bi bili v vladi vsi trije predsedniki preostalih strank. Foto: MMC RTV SLO
V stranki si želijo, da bi Erjavec prevzel ministrstvo za delo, saj je to področje pisano na kožo programu in prizadevanjem stranke. Foto: MMC RTV SLO
Kateri resor bo na koncu dobil Erjavec?

Vodja poslanske skupine DeSUS-a Franc Žnidaršič je med sejo poslanske skupine, na katero so povabili tudi Karla Erjavca, a ta ni prišel, dejal, da bodo na predsednika stranke skušali vplivati, da se dogovori z Borutom Pahorjem. V stranki menijo, da je prav, da dogovarjanja potekajo naprej in da se najde skupno rešitev.

Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec pa je novinarjem sredi dneva dejal, da bo izvršnemu odboru svoje stranke predlagal, naj ne vstopijo v koalicijo, če ne dobijo enega od državotvornih resorjev in enega ministrskega mesta več od LDS-a.

Čeprav so poslanci DeSUS-a zanikali, da naj bi se Erjavec in Pahor sešla še danes, se je ta sestanek v tajnosti vendarle zgodil. TV Slovenija poroča, da se po neuradnih podatkih Erjavec in Pahor o razdelitvi resorjev še nista dogovorila, na sestanku pa naj bi le znova predstavili svoja stališča.

Poslanci DeSUS-a bodo podprli Pahorja
Pahor bo v petek, na glasovanju o mandatarstvu, brez dileme dobil podporo poslancev DeSUS-a, je pojasnil poslanec Vili Rezman. Tudi sam je dodal, da so prioriteta stranke ministrstva za delo, za zdravje in za okolje in prostor, si pa v stranki želijo, da bi Erjavec privolil v vodenje ministrstva za delo. Rezman meni, da bi bilo za stranko slabo, če ne bi sodelovali v vladi.

Če bo DeSUS šel v koalicijo, mora imeti vsaj dve ministrstvi. Žnidaršič je dejal, da je prav, da so v vladni ekipi, da lahko že tam nadzorujejo, ali bodo zakonski predlogi taki, kot je dogovorjeno v koalicijski pogodbi.

Prvi kandidat je Erjavec, so pa tudi druga imena


Na vprašanje, ali imajo v stranki pripravljenega kakšnega alternativnega kandidata za ministra, če bi Erjavec ministrovanje dokončno zavrnil, pa je Rezman dejal, da je prvi kandidat Erjavec, so pa tudi druga imena za različna ministrstva. O tem, koga bodo predlagali, pa se bodo dogovorili z Erjavcem.

Rezman je o špekulacijah, da bi katero od ministrstev prevzela on ali Franc Žnidaršič, dejal, da sta takšno ponudbo dobila, a ima sam kot župan druge obveznosti, ki jih ne namerava opustiti. Žnidaršič pa je dejal, da tako Pahor kot sam nista nikoli razmišljala o ministrski funkciji in dodal, da sam ne izpolnjuje formalnih pogojev za zasedbo ministrske funkcije, med drugim znanja tujega jezika in doktorata iz znanosti.

Žnidaršič: Državotvorno ministrstvo ni pogoj, temveč izhodišče
Žnidaršič je še dejal, da je izvršni odbor stranke soglasno podprl pričakovanja stranke, da bi dobili eno od državotvornih ministrstev, a sam tega sklepa ni nikoli razumel kot absolutni pogoj, temveč kot izhodišče. Če se sklep ne more uresničiti, pa bi bilo prav, da bi stranka poiskala novo izhodišče, nove poglede na dogovor in našla pravi rezultat.

Dodal je še, da si želijo, da bi se Erjavec odločil za ministrstvo za delo, saj je to ministrstvo pisano na kožo programu in prizadevanjem stranke v kakršni koli koaliciji. Državotvorno ministrstvo pa vsebinsko ne sodi k nalogam stranke, a gre za premislek pri zdravi pameti, je končal Žnidaršič.

Erjavec nazadnje zahteval državotvorno ministrstvo
Erjavec je še pretekli konec tedna zahteval eno od državotvornih ministrstev (zunanje, notranje, obrambno ali pravosodno) in ni bil zadovoljen s ponujenim ministrstvom za delo družino in socialne zadeve. Po neuradnih podatkih naj bi bilo število resorjev sicer že razdeljeno: osem naj bi jih vodil SD, štiri Zares, tri DeSUS in dva LDS.

A. M.

Kateri resor bo na koncu dobil Erjavec?