Erjavec meni, da enotni DDV ni prava izbira. Foto: RTV SLO
Erjavec meni, da enotni DDV ni prava izbira. Foto: RTV SLO

Predlagani davek bi poslabšal položaj socialno ogroženih in upokojencev, je prepričan Erjavec, ki opozarja, da morajo biti vsi predlagani vladni reformni ukrepi v skladu s koalicijsko pogodbo.

Ob pripravi reformnih ukrepov bodo v DeSUS-u zahtevali predvsem dosledno spoštovanje koalicijske pogodbe na področjih usklajevanja pokojnin s plačami, vdovskih pokojnin in dodatka za rekreacijo, kar so bile tudi osrednje točke, zaradi katerih se je stranka odločila za vstop v koalicijo.

V primeru kršitev koalicijske pogodbe na omenjenih področjih bodo po Erjavčevih besedah v stranki razmislili o nadaljnjem sodelovanju v koaliciji.

Enotna davčna stopnja le pogojno
Stranka nasprotuje tudi predlagani hitri privatizaciji zdravstva. Erjavec nadalje pojasnjuje, da je stranka sicer izrazila pogojno podporo enotni davčni stopnji, če bodo sprejeti ustrezni ukrepi za zaščito položaja socialno ogroženih in upokojencev, ki so bili po mnenju DeSUS-a oškodovani po reformi v letu 1999. Enotni davek na dodano vrednost pa bo prav gotovo poslabšal stanje revnejših slojev, zato mu v stranki nasprotujejo.

Vlada je zaenkrat sprejela le okvir predlaganih reform, pojasnjuje prvak. V tem okviru pa je možna razprava o posameznih ukrepih, glede katerih ima stranka lastna stališča, dodaja Erjavec.

Stranka še meni, da je reformne ukrepe potrebno uvajati postopoma, pred oblikovanjem zakonskih predlogov pa opraviti temeljit razmislek.