Najbolj ogrožena območja so na vzhodnem delu države. Foto: RTV SLO
Najbolj ogrožena območja so na vzhodnem delu države. Foto: RTV SLO
Deroče reke so ponekod odnesle cela cestišča in porušile mostove. Foto: RTV SLO
Številne hiše na prizadetih območjih so popolnoma poplavljene. Foto: RTV SLO
Poplavljene hiše v vasu Dolnje Brezovo v bližini Sevnice. Foto: Sandi Udovič
Narasle vode so ponekod prenašale avtomobile in druga prevozna sredstva. Foto: RTV SLO

Narasle vode so zalile in odtrgale več cest, dobesedno odnesle so nekatere mostove, meteorne vode pa so zalile tudi več kot 100 stanovanjskih hiš.

Sprožilo se je tudi veliko plazov, ki ogrožajo hiše, zato so nekatere prebivalce začasno izselili. Zaradi ovire na cesti se je neki motorist smrtno ponesrečil. Samo v občini Krško je poplavilo 70 objektov, utrgalo pa se je tudi 24 večjih plazov.

Na Celjskem brez vode
Na širšem celjskem območju so največ škode imele občine Žalec, Laško in Prebold, kjer so poplavljali pritoki Savinje.

Nekateri prebivalci so ostali brez pitne vode, v Šempetru v Savinjski dolini pa je ta kalna in jo je treba prekuhavati.

Poveljnik Civilne zaščite v občini Žalec Dušan Pungartnik je pojasnil, da so v sistemu oskrbe z vodo že aktivirali nižinska črpališča, višinska pa so zaprli. Pri odpravljanju posledic neurja krajanom pomagajo gasilci in reševalci.

Velika škoda v Škocjanu
V občini Škocjan je poplavljal potok Radulja, kjer je voda vdrla tudi v gospodarsko poslopje in zalila kleti. Škocjanski župan Anton Zupet ocenjuje, da je samo tam škode za več sto milijonov tolarjev. Prepričan je, da bi bile poplave manjše, če bi redno vzdrževali vodotoke. O skupni škodi je še prezgodaj govoriti, po mnenju nekaterih pa utegne preseči celo dve milijardi tolarjev.

Neurje je prizadelo tudi Zasavje. Plazovi so se prožili vso noč in tudi v nedeljo zjutraj, zaradi česar so bili nekateri prebivalci kar nekaj časa skoraj odrezani od sveta. Deroča voda je zalila številne objekte v Radečah, Hrastniku, Zagorju in Trbovljah.

Poplavljeno tudi Podravje
Veliko škode je tudi v okolici Maribora. Najhuje je v občini Selnica ob Dravi, kjer je voda spodjedala ceste in prožila plazove. Najhuje je bilo v naselju Zgornji Boč, kjer je močno neurje divjalo že pred mesecem dni. Na Janževi Gori je plaz zasul stanovanjsko hišo in od sveta odrezal 20 hiš. Po prvih ocenah je tam škode za več kot 200 milijonov tolarjev.

V Lovrencu na Pohorju so meteorne vode zalile pet objektov, na dveh cestah, ki sta sicer prevozni, pa je voda nanesla blato in mulj. Nekaj cest na območju Ruš je neprevoznih, meteorne vode pa so zalile tudi nekaj hiš v občinah Duplek in Hoče - Slivnica.

Težave tudi v Pomurju
Močno deževje je zajelo tudi Pomurje, kjer je voda poplavila magistralno cesto na Petanjcih. Dodatno zmedo je povzročil udar strele v murskosoboški center za obveščanje, zaradi česar številka 112 ni delovala. V Murski Soboti in okolici je voda poplavila več hiš in splošno bolnišnico.

Najbolj pa grozi narasla reka Mura, ki je prvič po avgustu leta 2002 poplavila dele avstrijskega Gradca, zato tam vladajo izredne razmere. Z vodo se spopada okoli 1.500 gasilcev. Mura narašča tudi na naši strani, v Petanjcih, voda je tam v zadnje pol ure narasla za pol metra in še narašča.

Dež se bo še okrepil
Po podatkih agencije za okolje je v noči na nedeljo največ padavin padlo na območju Celja in Sevnice, v noči na ponedeljek pa naj bi se padavine spet okrepile.

Pretoki rek na porečju Savinje, Dravinje, Meže in Mislinje so veliki, ponoči pa naj bi še narasli. Ob močnejših nalivih lahko na tem območju reke tudi prestopijo bregove. V noči na nedeljo je ponekod v Posavju v šestih urah padlo do 100 milimetrov dežja, v noči na ponedeljek pa lahko pade do 80 milimetrov dežja.