Presečnik je dijakom obljubil, da bo peticijo predal naprej. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Presečnik je dijakom obljubil, da bo peticijo predal naprej. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Dijaki so Presečniku izročili zbranih 17.000 podpisov dijakov in nekaterih staršev v podporo pravičnejšemu sistemu štipendiranja, so sporočili iz državnega zbora.

Predsednik Dijaške organizacije Slovenije (DOS) Mitja Lešnik je opozoril na občutno razliko med otroškim dodatkom, do katerega so po novem zakonu upravičeni starši mladoletnih dijakov, in štipendijo, ki so jo prejemali dijaki pred uveljavitvijo sprememb.

Prejemki družin so se zmanjšali tudi zato, ker pri otroškem dodatku v primerjavi s prej prejetimi družinskimi štipendijami ni dodatka za prevoz. Nekaterim socialno ogroženim dijakom prevoz v šolo po novem predstavlja resno težavo, je poudaril Lešnik.

Presečnik je v pogovoru povedal, da problematiko v povezavi s štipendiranjem pozna, saj se je s to problematiko ukvarjal tudi v prejšnjih poslanskih mandatih. Dijakom je na koncu obljubil, da bo peticijo predal predsedniku DZ-ja in da se bodo z njo seznanile vse poslanske skupine in delovno telo, ki je pristojno za obravnavo izpostavljene problematike.