Mladim so na voljo tudi kadrovske štipendije. Foto: BoBo
Mladim so na voljo tudi kadrovske štipendije. Foto: BoBo

Zoisove štipendije so namenjene mladim kot spodbuda za doseganje izjemnih dosežkov v izobraževanju. Državne štipendije pa so namenjene dijakom in študentom iz socialno šibkejših družin. Kot pojasnjuje direktorica javnega štipendijskega sklada Barbara Leder, je z letošnjim šolskim letom za prejemnike teh štipendij uvedena novost: dijaki in študenti lahko hkrati z Zoisovo štipendijo prejemajo tudi državno štipendijo.

Zoisova štipendija za dijake znaša 148, za študente pa 172 evrov. Dijaki, ki že prejemajo Zoisovo štipendijo, morajo vlogo za nadaljnje prejemanje oddati do 31. avgusta, za študente pa je rok 30. september. Za tiste, ki bi Zoisovo štipendijo prejemali na novo, so roki drugačni:
"Dijaki morajo oddati vlogo za pridobitev Zoisove štipendije do 9. septembra, študentje do 10. oktobra, torej mesec pozneje."

Dijaki, ki se izobražujejo za poklice, ki jih na trgu dela primanjkuje, pa lahko od prvega avgusta oddajo vlogo za štipendijo za deficitarne poklice. Ta znaša 123 evrov. Rok je 30. september. Za nadaljnje prejemanje te štipendije vloge ni treba oddati. Barbara Leder mladim, ki zaprošajo za štipendije, med drugim svetuje: "Oddajo naj popolno vlogo, pozorni naj bodo tudi na malenkosti, kot je podpis, pa pooblastila, če so mladoletni, to je sploh pomembno pri deficitarnih poklicih, ker vlogo sopodpišejo zakoniti zastopniki."

Mladim so na voljo tudi kadrovske štipendije. Dijaki in študenti lahko vse informacije dobijo v aplikaciji Izmenjevalnica na spletni strani sklada, kjer je objavljenih več kot 400 kadrovskih štipendij.