Politika si še vedno preveč želi vplivati na medije, opozarjajo v DNS-ju. Foto: BoBo
Politika si še vedno preveč želi vplivati na medije, opozarjajo v DNS-ju. Foto: BoBo
Pikalo o posledicah znižanja RTV-prispevka


Vlada za znižanje prispevka po prepričanju Društva novinarjev Slovenije (DNS) nima racionalnih argumentov, saj bo prihranek za gospodinjstva po njihovem mnenju tako rekoč brezpredmeten. "Napovedanega znižanja zato ne moremo razumeti drugače kot poskusa finančne destabilizacije javne RTV," navajajo v društvu.
V društvu poudarjajo, da politika legitimne pravice določanja višine RTV-prispevka ne bi smela "zlorabljati za pritisk na avtonomijo javnega medija". "Zadnji poskusi vplivanja na uredniške odločitve, ki jih je sprožilo za del politike domnevno neprimerno poročanje novinarjev RTV-ja s protestov, kažejo, da je interes politike za nadzor nad poročanjem javnega medijskega servisa še naprej (pre)velik," pišejo v DNS-ju. To so po njihovih navedbah pokazale tudi "sporne menjave v nadzornem svetu RTV-ja Slovenija".
Vlada je namreč za prihodnje leto predlagala znižanje RTV-prispevka za deset odstotkov. V opoziciji sicer zahtevajo, da ostane višina prispevka nespremenjena. O zakonu o izvrševanju proračuna za prihodnji dve leti in s tem o višini prispevka bodo poslanci odločali predvidoma v četrtek.

Pikalo o posledicah znižanja RTV-prispevka