Končno poročilo o škodi bo v prihodnjih dneh posredovano na obravnavo vladi. Foto: RTV SLO
Končno poročilo o škodi bo v prihodnjih dneh posredovano na obravnavo vladi. Foto: RTV SLO

Poleg pisarne je na voljo tudi posebna brezplačna številka 080 25 50, ki jo lahko zavrtite ob delavnikih med 8. in 16. uro.

Informacijska pisarna v Železnikih

Vsak delovni dan bodo lahko dobili strokovne nasvete, informacije in potrebno pomoč za čim hitrejšo odpravo posledic neurja. Vlada je že septembra zagotovila milijon evrov in pol za ureditev nujne pretočnosti tekočih voda, na katerih je sicer nastalo za 78 milijonov evrov škode.

Minister za okolje Janez Podobnik je pojasnil, da bodo informacije in finančno kritje iz proračuna odvisni od sanacijskih programov in končnega poročila o škodi, ki ga bodo v kratkem poslali vladi.

Z začasnim programom bodo določene prioritete in nosilci posameznih nalog za delovanje gospodarske javne infrastrukture, krajevnega cestnega omrežja in nastanitvenih zmogljivosti, v primerih ko so bile stavbe tako poškodovane, da so se morali stanovalci izseliti.

Poudarek bo na pitni vodi
Podobnik še pojasnjuje, da je poudarek sanacijskega programa zagotavljanje pitne vode v Železnikih, kar je bila po prvem šoku in začetni sanaciji, bolje rečeno fizičnemu odstranjevanju nanesenega materiala in vzpostavitvi povezav, tudi glavna težava tam živečih.

Na odprtju je bila prisotna tudi direktorica direktorata za evropske zadeve Bernarda Podlipnik, ki pojasnjuje, da se bodo interventna dela financirala iz sredstev za sanacijo, celovita obnova, ki se bo začela v drugi polovici leta 2008, pa tudi iz evropskih kohezijskih skladov. "Projekt vodooskrbe je namreč že prijavljen za kohezijsko financiranje in ga bo treba le še delno dopolniti," je temu pojasnilu dodal še minister Podobnik.

Informacijska pisarna bo pomagala tudi občini, nad čimer je bil navdušen župan Železnikov Mihael Prevc, ki pravi, da občina interventnih zadev ne more izpeljati sama. Pomembna se mu zdi tudi prijava za kohezijska sredstva, saj sanacijska sredstva države niso dovolj. Tudi Prevc je izpostavil to, da voda še ni pitna, četudi se jo prekuhava. Vsaj slednje naj bi bilo mogoče do konca tedna.

Šrot: Izgradnja in vzdrževanja pristojnost države
V Celju pa so o posledicah zadnjih poplav in ukrepih za poplavno varnost danes razpravljali mestni svetniki na izredni seji. V občini je bilo poplavljenih več sto objektov tudi nekaj podjetij in 90 kilometrov cest. Ponekod so prizadeti in nezadovoljni prebivalci oblikovali civilne iniciative, ki terjajo hitro ukrepanje. Redno vzdrževanje vodotokov, nasipov, preverjanje Šmartinskega jezera so le nekatere od konkretnih zahtev.

Celjski župan Bojan Šrot je v sicer mirni razpravi pojasnil, da tisti razpravljalci, ki so očitke metali na občino Celje verjetno ne poznajo, da je pristojnost vzdrževanja in izgradnja vodotokov in vodogospodarskih objektov v pristojnosti države. Občina bo še izvajala nekatere lokalne ukrepe, največ pa bo po mnenju udeleženih odvisno od tega, kako hitro bo narejen lokacijski načrt za Savinjo.

M. K.

Poleg pisarne je na voljo tudi posebna brezplačna številka 080 25 50, ki jo lahko zavrtite ob delavnikih med 8. in 16. uro.

Informacijska pisarna v Železnikih