Foto:
Foto:

V Zvezi menijo, da aprilska sprememba pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja tudi po mnenju stroke zavarovancem jemlje nekatere temeljne pravice.

Po prejšnji ureditvi so imeli zavarovanci v okviru obveznega zavarovanja pravico do nadomestitve enega manjkajočega zoba v vidnem sektorju. Po novem pa so zavarovanci do takšnega kritja upravičeni le, če jim manjkajo trije zobje skupaj oziroma pet zob v celotnem zobovju. To pa je po mnenju sindikata nesprejemljivo.

Na ZZZS-ju trdijo, da ne krčijo pravic
Zavod za zdravstveno zavarovanje se je že odzval na pobudo s posebno izjavo za javnost. V njej podrobneje utemeljuje sredi avgusta uveljavljeno spremembo, v kateri poudarja razširjeno pravico do mostička, kadar manjka več zob v stranskem polju.

Ponavlja, da ne gre za krčenje pravic, saj Zavod zaradi omenjene spremembe ni zmanjšal načrtovanih sredstev za zobozdravstveno dejavnost, kar naj bi potrjevalo njihovo odločitev o prestrukturiranju od estetske k funkcionalni rehabilitaciji ter preusmeritev zadovoljevanja teh potreb od mlajših k starejšim. Dodajajo, da bodo pripravili primerjalno analizo o pravicah pred spremembo pravil in po njej.