Predsednica odbora za infrastrukturo, okolje in prostor Nataša Avšič Bogovič. Foto: DZ/Matija Sušnik
Predsednica odbora za infrastrukturo, okolje in prostor Nataša Avšič Bogovič. Foto: DZ/Matija Sušnik

Zaradi upokojitve in prezaposlitve se je število rudarskih inšpektorjev zmanjšalo, s čimer je njihovo delo okrnjeno, je v predlogu novele zakona zapisala vlada in opozorila, da se z zmanjšanjem nadzora odpirajo možnosti za povečanje kršitev, ki pa imajo lahko nepopravljive posledice na prostor, okolje in naravo.

"Morate vedeti, da zdaj že na kar nekaj razpisih, tako na ministrstvu za naše strokovne delavce kot na inšpektoratu, ne dobimo kandidatov z ustrezno izobrazbo, se pravi z magistrsko izobrazbo ali po starem visokošolsko osmo stopnjo. In najbrž jih tudi ne bomo mogli dobiti, dokler se ne bo zaprl Rudnik Velenje," je na seji odbora pojasnil minister za naravne vire in prostor Jože Novak.

Za izvajanje rudarskega inšpekcijskega nadzorstva bi bila po novem dovolj druga stopnja ravni izobrazbe v skladu z zakonom, ki ureja visoko šolstvo, rudarske ali geotehnološke stroke, za izvajanje rudarskega inšpekcijskega nadzorstva na površinskih kopih pa prva stopnja ravni izobrazbe v skladu z zakonom, ki ureja visoko šolstvo.

Z novelo vlada podaljšuje tudi rok za vložitev vloge za podaljšanje rudarske pravice. Kot je pojasnila Katja Rakun s sektorja za rudarstvo na ministrstvu za naravne vire in prostor, se za 12 mesecev podaljšuje samo rok za vložitev vloge, kar pa nikakor ne vpliva na obdobje, za katero je koncesionar imel oz. ima rudarsko pravico.

Poslanska razprava

V poslanski skupini SDS-a po besedah Jožefa Jelena ne podpirajo predlaganega znižanja stopnje izobrazbe. "Rudniki so se oz. se bodo zapirali in tu vidim eno od rešitev. V Premogovniku Velenje je kar nekaj kadra z ustrezno izobrazbo, to so tudi mlajši ljudje, ki so pridobili izobrazbo. Potem imamo tudi nekaj mladih upokojencev z ustrezno izobrazbo. Mislim, da bi morali najprej poseči po drugih ukrepih," je dejal.

Predlagano znižanje zahtevane stopnje izobrazbe je zmotilo tudi Janeza Žaklja (NSi). "S tem ukrepom podaljšujemo agonijo. Znižujemo raven izobrazbe za inšpektorje, počasi prihajamo do tega, da bodo srednješolci na fakulteti predavali," je dejal. Opozoril je, da je sektorjev, ki imajo težave s pridobivanjem kadra, vse več in da bo morala vlada težavo obravnavati tudi z drugimi ukrepi.

"Res ne razumem, kako končujete predstavitev ministra in samo zakonsko materijo s tem, ko pravite, da bodo v prihodnje na fakulteti predavali srednješolci. Res? Govorimo o nižanju izobrazbenega merila za eno stopnjo, nižanje z druge bolonjske stopnje na prvo, ki še vedno po vseh programih traja tri leta," je Žaklju odgovorila predsednica odbora Nataša Avšič Bogovič (Svoboda).

Po besedah Teodorja Uraniča (Svoboda) je treba kadrovsko vrzel zapolniti. "Kot vem, imamo trenutno štiri rudarske inšpektorje, zdaj po poplavah pa jasno potrebujemo ogromno mineralnih surovin in vse te postopke je treba pospešiti," je dejal.

Rudarski inšpektor: Težava je plačni sistem

Na seji je sodeloval tudi rudarski inšpektor Simon Friškovec, ki je opozoril, da je področje rudarstva širše kot zgolj rudniki. "V Sloveniji imamo približno 200 lokacij kamnolomov, kjer se pridobiva tako imenovani naravni kamen, tehnični kamen za gradbeništvo ... Glavnina področja rudarstva v Sloveniji je prav to – površinski kopi mineralnih surovin za gradbeništvo in naravni kamen," je poudaril.

Na inšpektoratu po njegovih besedah upajo, da bodo s spremembo zakona lahko razširili kadrovski bazen. "Strinjam se, da težava ni samo zaposlovanje, ampak tudi stimulacija zaposlenih in plačni sistem. A to na žalost ni tema, ki bi bila lahko vključena v ta zakon," je dejal.

Minister Novak je sicer poudaril, da je zakon o rudarstvu star. "Nič ne obljubljam in ne napovedujem, bomo pa morda morali v prihodnjem letu pristopiti tudi k sistematični ureditvi celotnega zakona," je dejal.