Notranji minister v odhodu Gregor Virant je zadovoljen z doseženim sporazumom s policijskima sindikatoma. Foto: BoBo
Notranji minister v odhodu Gregor Virant je zadovoljen z doseženim sporazumom s policijskima sindikatoma. Foto: BoBo

Z aneksom se z ureditvijo referenčnih obdobij določa način obračunavanja in poračunavanja nadur pri tistih policistih, ki delajo po razporedu. Ob tem aneks ureja vprašanje pripravljenosti in merila za določanje števila dni dopusta zaradi posebnih delovnih razmer. To zadnje, je pojasnil Virant, ima urejeno praktično celoten javni sektor.

"Ob koncu mandata je to lep zaključek v duhu dobrega socialnega partnerstva, ki je v zadnjem letu bil prisoten v tej hiši," je poudaril Virant.

Kot poseben dosežek sta predsednika sindikatov Radivoj Uroševič in Zoran Petrovič poudarila opredelitev veljavnosti kolektivne pogodbe za policiste. Veljavnost so namreč podaljšali še za pet let, sicer bi se iztekla leta 2015.

Zoran Petrovič je spomnil, da so bili za zagotovitev tega aneksa v njihovem sindikatu pripravljeni tudi na konflikt z delodajalcem in da je bila njegova sklenitev prva točka njihovih stavkovnih zahtev.

Glede preklica napovedi stavke pa je pojasnil, da je odločitev odvisna od stavkovnega odbora, a je obenem ugotavljal, da so od štirih stavkovnih zahtev uresničene tri, na ustrezno rešitev pa kaže tudi pri četrti zahtevi - izobraževanju na narodnostno mešanih območjih.

Izogibanje novim sporom
Predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič je kot pomemben poudaril dogovor, "ki na neki način opredeljuje, kako se bodo te stvari urejale v prihodnje". Prepričani so, da se bodo v prihodnje zaradi spoštovanja tako kolektivne pogodbe kot tudi dogovora izognili novim sporom.

Pri tem je Uroševič omenil, da člani sindikata uveljavljajo več kot tisoč tožb, ki se nanašajo predvsem na plačevanje dela v manj ugodnem delovnem času oz. na presežek ur v posameznih referenčnih odbojih.

Vsa vprašanje še niso rešena
Vsa vprašanja kljub temu še niso rešena. Mednje sodi tudi omejitev, ki policistom prepoveduje članstvo v političnih strankah oz. dodatno vrednotenje te omejitve.

Zdajšnja vlada, ki opravlja tekoče posle, se je sicer opredelila proti odpravi omejitve in tudi proti njenemu dodatnemu vrednotenju. Kot je bilo razbrati iz današnjih izjav, za sindikate to vprašanje še ni rešeno. Bodo pa počakali na čas po državnozborskih volitvah.