Predsednica notarske zbornice Erika Braniselj in pravosodni minister Lovro Šturm Foto: RTV SLO
Predsednica notarske zbornice Erika Braniselj in pravosodni minister Lovro Šturm Foto: RTV SLO
Notarske storitve se bodo občutno pocenile. Foto: RTV SLO
Vlada bo nove tarife potrdila ne glede na mnenje skupščine notarske zbornice. Foto: RTV SLO

Te se bodo znižale tudi do 50 odstotkov. Pocenitev bo vlada potrdila ne glede na stališče skupščine notarske zbornice.

V skladu s predlogom bo pristojbina za notarski zapis pogodbe o menjavi nepremičnin v vrednosti 20 milijonov tolarjev odslej 68.750 tolarjev, pred spremembo pa je bila 148.500 tolarjev.

Pristojbina za notarski zapis najemne pogodbe v vrednosti 2,5 milijona tolarjev, ki je bila doslej 41.250 tolarjev, je po predlogu 28.000 tolarjev. Pristojbina za notarski zapis gospodarske pogodbe v vrednosti 1,5 milijona tolarjev, ki je bila doslej 49.500 tolarjev, bo po predlogu 20.000 tolarjev.

Minister za pravosodje Lovro Šturm je dejal, da so zbornici predlagali tudi pripravo vzorca izravnalnih shem v okviru notariata. S tem bi poskrbeli za notarje iz manjših krajev, ki bi ob znižanju notarskih tarif utrpeli upad prihodkov.

Braniseljeva za širitev pristojnosti
Predsednica NZS-ja Erika Braniselj je dejala, da so razmišljali o dodelitvi nespornih zadev notarjem, ki jih trenutno rešujejo sodišča, s čimer bi lahko zmanjšali sodne zaostanke. Šturm je predlog označil kot nesmiseln, saj to ureja uvedba izravnalnih shem.

Cilj je večja uporaba notarskih storitev
Kot sta poudarila Branisljeva in Šturm, je cilj znižanja notarskih tarif spodbujanje ljudi k uporabi notarskih storitev. Le če se bodo pravni posli sklepali pred pravno usposobljenimi uradniki, bo mogoče ustvariti večjo pravno varnost za občane.