Vladi in sindikatom je zdaj odprta pot do kolektivne pogodbe za javni sektor. Foto: RTV SLO
Vladi in sindikatom je zdaj odprta pot do kolektivne pogodbe za javni sektor. Foto: RTV SLO
Branimir Štrukelj, predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja
Konfederacija v izjavi za javnost sporoča, da zastopa interese večine zaposlenih v javnem sektorju. Foto: RTV SLO

V tem letu se bodo plače zvišale za 1,3 odstotka, odpravi plačnih nesorazmerij pa bo namenjen dober odstotek. Sindikati in vlada lahko zdaj sklenejo kolektivno pogodbo, kar naj bi se zgodilo predvidoma jeseni.

Konfederacija 5 sindikatov v javnem sektorju, ki vključuje sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture, sindikat delavcev ljubljanske univerze, sindikat delavcev v zdravstveni negi, sindikat zdravstva in socialnega varstva ter policijski sindikat, dogovora ni podpisala, saj naj bi ta koristil le vladni strani in ne interesom zaposlenih.

Po mnenju konfederacije bi morali usklajevati plače po zakonu o sistemu plač v javnem sektorju enkrat letno s kolektivno pogodbo. V konfederaciji pričakujejo, da bosta sindikalna in vladna stran čim prej pristopili k pogajanjem o plačnih razredih in dodatkih za delovna mesta. V zvezi z zadnjim dogajanjem jih skrbi, da se znižujejo že uveljavljeni standardi socialnega partnerstva.

Minister za javno upravo Gregor Virant je sklenjeni dogovor ocenil za "razumen kompromis", s katerim bodo plače javnih uslužbencev začele deliti usodo gospodarstva in bodo vezane na produktivnost. Če bodo ustrezno krotili rast števila javnih uslužbencev, bo zastavljeni okvir za vlado in davkoplačevalce finančno vzdržen.