Sindikat železniškega prometa bo v sredo štiri ure stavkal. Foto: EPA
Sindikat železniškega prometa bo v sredo štiri ure stavkal. Foto: EPA

Pričakujemo, da se bodo stavki solidarnostno pridružili tudi člani drugih sindikatov.

Ivan Šenkiš
Jutri bodo na železniških postajah obstali 103 vlaki. Foto: EPA

Tako bo od 8. do 12. ure obstalo 67 potniških in 36 tovornih vlakov, vozili pa bodo vsi mednarodni vlaki in vlaki s pokvarljivim blagom in živino, vendar naj stavka ne bi imela prevelikih posledic za potnike.

Vlaki, ki z vožnjo začnejo pred 8. uro, bodo do končnih postaj peljali po voznem redu.

Dopoldne sta se sicer sešla vodstvo Slovenskih železnic in sindikat železniškega prometa, vendar pa sta se razšla brez dogovora. Pogajalski strani se nista pogovarjali o stavkovnih zahtevah, ampak sta razpravljali o ponedeljkovem obvestilu poslovodstva zaposlenim.

Glavni odbor sindikata je kasneje soglasno podprl stavko, predstavnik sindikata Ivan Šenkiš pa je dejal, da bodo stavkali vsi člani sindikata železniškega prometa.

Stavka legitimna, zahteve ne
Holding Slovenskih železnic je dejal, da je stavka sicer legitimna, nekatere stavkovne zahteve sindikata pa ne. Kot so dejali, te nimajo podlage v zakonu o stavki, ker se ne nanašajo na socialne in gospodarske pravice. Sindikat so ponovno pozvali k preklicu stavke. Pomočnik generalnega direktorja Igor Hauptman je dejal, da so sindikat spet pozvali, naj prekliče stavko in naj se o zahtevah pogovarjajo brez groženj z njo.

Pet spornih zahtev
Sindikat in vodstvo sta se pogajala o 11 stavkovnih zahtevah, dogovor pa so dosegli le pri šestih zahtevah. Zalomilo se je pri ukrepih za izboljšanje poslovanja, kadrovske politike, signalnega pravilnika, ustreznih delovnih standardov in izrabe odmora med delom.

Sindikat železniškega prometa bo stavko ponavljal vsako sredo, dokler vodstvo ne bo izpolnilo vseh stavkovnih zahtev.
Ostali sindikati odrekajo podporo
Stavke sindikata železniškega prometa pa ne podpirajo ostali sindikati na Slovenskih železnicah, ki menijo, da je stavka politična in uperjena proti spremembam železniške zakonodaje.

Pričakujemo, da se bodo stavki solidarnostno pridružili tudi člani drugih sindikatov.

Ivan Šenkiš