Prvi cilj Centra šolskih in obšolskih dejavnosti je omogočiti šolo v naravi čim več otrokom in šolam. Foto: Reuters
Prvi cilj Centra šolskih in obšolskih dejavnosti je omogočiti šolo v naravi čim več otrokom in šolam. Foto: Reuters

Za šole in starše pa so velik izziv zelo dragi prevozi, ki občutno zvišajo skupno ceno šole v naravi.

V 25 enotah Centra šolskih in obšolskih dejavnosti imajo skupaj 1600 postelj. Kot je povedal direktor zavoda Branko Kumer, je za novo šolsko leto prijave oddalo več kot 560 zavodov in za 90.000 udeležencev.

"Naša kapaciteta je pa 66.000, ampak to že res tako napeta, da komaj dihamo, res zelo zahtevno."

Njihov prvi cilj je šolo v naravi omogočiti čim več otrokom in šolam.

"Ali ni prijetno, da Primorec spozna Prekmurje, da Prekmurec spozna alpsko višavje? Da nekdo iz kraškega predela spozna osrednji slovenski del ali pa prekmurski ali koroški del?"

A se zaplete pri dragih prevozih, ki lahko, kot je povedal ravnatelj osnovne šole Cerkno Mitja Dežela, doseže tudi tretjino skupne cene šole v naravi.

"Lahko rečem za naše območje, da so šle cene tudi do 200 odstotkov navzgor. Seveda so plačniki teh storitev v glavnem starši."

Na to je pristojno ministrstvo že večkrat opozoril tudi Branko Kumer in predlagal rešitev: "Da bi starši participirali za prevoz enako ne glede na to, ali se pelje otrok 1 kilometer ali 200 kilometrov. Recimo 10 evrov, 20 evrov za prevoz ne glede na to, kam gremo. Razliko pokrijemo iz proračuna."

Ker sicer bodo morale šole krčiti tako imenovani nadstandardni program.

"Žal nekatere šole, tudi naša, za zdaj se še borimo, ampak smo primorani krčiti dejavnosti prav na račun teh prevozov," pravi Mitja Dežela.

S tem da so šole na podeželju zaradi oddaljenosti od urbanih središč že tako ali tako za marsikaj prikrajšane.