Foto:
Foto:

Mednarodno konferenco na temo zaupanja organizira nevladna organizacija Fondacija 2020. Poleg Drnovška in gostitelja Stipeta Mesića se je udeležujejo še predsedujoči predsedstva BiH-a Sulejman Tihić in črnogorski predsednik Filip Vujanović ter številni gospodarstveniki in intelektualci.

Drnovšek je med drugim dejal, da je po vseh razdejanjih in pustošenjih ponovno vzpostavljanje zaupanja na tem območju nujno, vendar pa je po drugi strani to težaven in zahteven proces.

Slovenski predsednik je izrazil prepričanje, da je z vztrajnim delom mogoče priti do rezultata, ki si ga vsi želimo in je vsem potreben. Evropa ne more biti Evropa brez urejenih razmer na tem območju. Menil je tudi, da je brionska konferenca koristna in da koristi tudi politikom, saj jih opominja na to, kaj je mogoče še storiti za poglobitev zaupanja.

Drnovšek je tudi opozoril na vlogo medijev. Politika in mediji lahko bistveno prispevajo k vzpostavljanju medsebojnega zaupanja. S komunikacijo, ki jo lahko ustvarijo politiki ob pomoči medijev, je mogoče ponovno vzpostaviti zaupanje tako v regiji kot znotraj posameznih držav, pa tudi v Evropi nasploh.

Predsedniki pa se bodo v nedeljo dopoldne ločeno sešli še na neformalnih pogovorih.