Drnovšek je na bližnjevzhodni turneji pritegnil tudi veliko novinarjev in fotografov. Foto: EPA
Drnovšek je na bližnjevzhodni turneji pritegnil tudi veliko novinarjev in fotografov. Foto: EPA
Slovenski predsednik Janez Drnovšek
Drnovšek se odpravlja na Portugalsko, kjer bo v Lizboni na inavguraciji novoizvoljenega predsednika Aniabala Cavaca Silve. Foto: Reuters

Drnovšek se je z Abasom pogovarjal predvsem o možnostih oživitve bližnjevzhodnega mirovnega procesa po zmagi Hamasa na januarskih parlamentarnih volitvah.

Preberite si več o bližnjevzhodnem mirovnem procesu.

Abas je na srečanju mednarodno skupnost pozval, naj okrepi prizadevanja za nadaljevanje pogajanj in Palestincem kljub zmagi gibanja Hamas na volitvah nameni pomoč.

EU in ZDA so namreč zagrozili, da bodo po zmagi skrajnega gibanja Hamas na volitvah palestinskim oblastem ukinili pomoč. Slovenski predsednik se zavzema, da bi Hamas vključili v mirovni proces, kar v Izraelu zavračajo. Tako se Drnovšek ni sešel s predstavniki Hamasa, saj se v tem primeru ne bi mogel srečati s predstavniki izraelskega političnega vrha.

Drnovšek in Abas sta dosegla tudi dogovor o odprtju slovenskega predstavništva na palestinskih ozemljih in palestinskega diplomatskega predstavništva v Sloveniji. Slovenski predsednik je pred odhodom obiskal tudi Betlehem, v Ramali pa se je srečal s tamkajšnjo skupnostjo kristjanov in si ogledal njihovo cerkev.

Drnovšek je na včerajšnjem obisku v Izraelu predlagal srečanje verskih voditeljev kar v Sloveniji.