Janez Drnovšek je poudaril, da si ne bo pustil vsiliti kandidata, za katerega meni, da ni primeren. Foto: EPA
Janez Drnovšek je poudaril, da si ne bo pustil vsiliti kandidata, za katerega meni, da ni primeren. Foto: EPA

Žalostno je, da ne najdejo skupnega jezika. Akterji, ki pač o tem odločajo oziroma ki ta predlog postavljajo, bi se pač morali med sabo dogovoriti, koga vidijo za naprej, in da se potem to normalno pelje preko parlamenta.

Rasto Ovin
Andrej Rant
SDS meni, da Andrej Rant preprosto nima dovolj dobrega znanja. Foto: RTV SLO
Jože Tanko
Tanko opozarja, da je na poti do imenovanja novega kandidata za guvernerja ključna vloga predsednika države. Foto: RTV SLO
Zmago Jelinčič Plemeniti
V SNS-u Drnovška pozivajo k ponovnemu razmisleku o kandidatu za guvernerja. Foto: RTV SLO
Jože P. Damijan
Kdorkoli bo po teh političnih intrigah na koncu izvoljen za guvernerja Banke Slovenije, ga bo spremljal pečat, da je bil politično kadrovan in ga bo tako doma kot predvsem tudi kot predstavnika Slovenije v Evropski centralni banki v Frankfurtu spremljal dvom o njegovi dejanski neodvisnosti, meni Damijan. Foto: RTV SLO

Problem je predvsem v tem, da zaradi neodgovornega obnašanja vseh vpletenih politikov s temi zapleti v javnosti rušimo ugled po ustavi neodvisne institucije, predvsem pa rušimo mednarodno kredibilnost centralne banke.

Jože P. Damijan
Kakšna bo Rantova usoda?

Banka Slovenije bo v tem primeru namreč ostala brez guvernerja. Drnovšek ne razmišlja, da bi za novega guvernerja predlagal koga drugega kot sedanjega viceguvernerja Andreja Ranta.

Glede posvetovanj s poslanskimi skupinami je Janez Drnovšek dejal, da se bo sešel le s tistimi, ki bodo izrazile poseben interes, a brez prisotnosti javnosti in brez fototerminov. Dodal je, da so se v preteklosti tovrstna posvetovanja s poslanskimi skupinami omejila na ritual sestankov za javnost, drugega učinka niso imela, podpora v državnem zboru pa s takimi pogovori ni bila zagotovljena.

SDS želi posvetovanje Drnovška s poslanskimi skupinami
S tem je odgovoril na pozive poslanske skupine SDS-a, kjer predsedniku predlagajo, naj upošteva ustaljen postopek objave javnih pozivov za kandidaturo in se pred predlaganjem kandidatov posvetuje s poslanskimi skupinami državnega zbora.

V poslanski skupini dodajajo, da bi Drnovšek tako ravnal državotvorno in predlaganih kandidatov brez posvetovanj ne bi po nepotrebnem izpostavljal javnim polemikam. Imena primernejšega kandidata pa vodja poslanske skupine SDS-a Jože Tanko ni želel izdati.

SDS in SNS proti Andreju Rantu, LDS za
Poslanci SDS-a in SNS-a ne bodo podprli sedanjega viceguvernerja Andreja Ranta za guvernerja Banke Slovenija.

Poslanska skupina SDS-a meni, da je Rant glede strokovnosti šibek kandidat, in dodaja, da je v Sloveniji še veliko bolj izobraženih ter doma in v tujini bolj uveljavljenih strokovnjakov, ki bi bili primerni za vodenje Banke Slovenije.

Poslanska skupina je predsednika Drnovška še pozvala, naj umakne svoj predlog, da za kandidata za guvernerja BS-a imenuje zdajšnjega viceguvernerja centralne banke Ranta, saj menijo, da je kandidat slaba izbira.

Predsednik LDS-a Jelko Kacin in vodja strankine poslanske skupine pa sta kandidatu Rantu izrazila podporo. Nasprotovanje koalicije Rantovemu imenovanju sta označila kot napad tako na nedovisnost BS-ja kot tudi predsednika države. Za razliko od SDS-a je LDS zadovoljen z Rantovim znanjem in strokovnostjo. Tone Rop je poudaril, da se Rant do zdaj s politiko ni posebej ukvarjal.

Kacin meni, da je prav Janša tisti, ki nasprotuje zadnjemu Drnovškomemu kandidatu. Povedal je tudi, da premier koalicijske stranke in Državni zbor spreminja v inštrumente svoje osebne politike.

SNS: Gre za Drnovškovo taktiziranje
V SNS-u se ne strinjajo z nenavadnim načinom odločanja o kandidatih za tako pomembno funkcijo guvernerja BS-a, kot ga izvaja predsednik države Janez Drnovšek. Menijo, da gre v primeru Rantove kandidature za Drnovškovo taktiziranje, ki gre predvsem na škodo Banke Slovenije in demokracije v Sloveniji nasploh.

Dejstvo, da kabinet predsednika države ni poslal povabila na sestanek oziroma srečanje z navedenim kandidatom za guvernerja z vodji poslanskih skupin, po mnenju poslancev SNS-a nakazuje nekakšno preiskušanje moči med predsednikom države in predsednikom vlade, kar je po njihovem mnenju, posvem nesprejemljivo.

Predsednika Drnovška zato pozivajo, naj "preneha s tovrstnimi političnimi igricami ter naj ponovno trezno razmisli o primernem kandidatu, ki bo imel tako strokovne kot tudi ostale reference za mesto guvernerja Banke Slovenije", je še dodal vodja poslanske skupine SNS-a Zmago Jelinlčič.

Ostale stranke o Rantu v tem tednu
V poslanskih skupinah NSi-ja, SLS-a in SD-ja bodo o kandidatu za guvernerja razpravljali v torek. Vodji poslanske skupine SD-ja Miran Potrč je povedal, da je Drnovškov predlog načeloma ustrezen, poslanci pa bodo o njem razpravljali v torek. V DeSUS-u se bodo o Rantovi kandidaturi pogovarjali v četrtek.

Zapleti škodijo ugledu Banke Slovenije
Po mnenju nekaterih ekonomistov najnovejši zapleti okrog imenovanja guvernerja BS-a škodijo tako dobremu imenu banke kot tudi države. Po besedah Jožeta P. Damijana zapleti med predsednikom države, predstavniki vlade in parlamentarnimi strankami glede novega guvernerja kažejo, da je Slovenija še zelo nezrela demokracija. Damijan se je tudi zavzel za spremembo postopkov imenovanja predstojnikov glavnih neodvisnih institucij v državi.

Rasto Ovin, profesor na Univerzi v Mariboru, pa meni, da je akterji premalo komunikacije. Meni, da zapleti nimajo strokovne podlage, prej politično.

Sašo Polanec pa se je osredotočil na delo predsednika republike. Ocenjuje, da bi Drnovšek moral pojasniti, zakaj ni tako resno kot Gasparija obravnaval tudi Boštjana Jazbeca, ki se je prav tako prijavil na razpis. Polanec meni, da Drnovšek ravna netransparentno.

Drnovšek najprej predlagal Gasparija, nato želel Mencingerja
Predsednik Janez Drnovšek je državnemu zboru najprej za guvernerja Banke Slovenija predlagal zdajšnjega guvernerja Mitjo Gasparija, a ta ni dobil dovolj podpore v parlamentu. Kot drugega kandidata je želel predlagati nekdanjega rektorja Univerze v Ljubljani Jožeta Mencingerja, ki je kandidaturo sprejel. Po posvetu s premierjem Janezom Janšo, ki ni podprl Mencingerja, pa je Drnovšek Mencingerju sporočil, da ga za guvernerja ne bo predlagal.

Gaspari guverner le še do 31. marca
Mitji Gaspariju se bo mandat guvernerja Banke Slovenija iztekel 31. marca. Če tudi Rant ne bo dobil dovolj podpore v DZ-ju, bo moral predsednik predlagati novega kandidata, za glasovanje pa imajo poslanci na voljo še dve redni mesečni zasedanji.

A. M.

Žalostno je, da ne najdejo skupnega jezika. Akterji, ki pač o tem odločajo oziroma ki ta predlog postavljajo, bi se pač morali med sabo dogovoriti, koga vidijo za naprej, in da se potem to normalno pelje preko parlamenta.

Rasto Ovin

Problem je predvsem v tem, da zaradi neodgovornega obnašanja vseh vpletenih politikov s temi zapleti v javnosti rušimo ugled po ustavi neodvisne institucije, predvsem pa rušimo mednarodno kredibilnost centralne banke.

Jože P. Damijan
Kakšna bo Rantova usoda?