Vlada je predsedniku očitala neracionalno trošenje denarja na potovanjih v Indijo, na Kitajsko in v Bolivijo. Foto: EPA
Vlada je predsedniku očitala neracionalno trošenje denarja na potovanjih v Indijo, na Kitajsko in v Bolivijo. Foto: EPA
Janez Drnovšek
Predsednik republike se je zaradi omahljivosti vlade pri zagotavljanju dodatnih sredstev odločil odpovedati mednarodne obiske. Foto: RTV SLO

Zbor ministrov je zapisal, da bo prerazporeditev sredstev z ministrstva za finance predsedniku republike zagotovila uspešno delovanje do konca letošnjega leta. Sredstva so namenjena za pokrivanje materialnih stroškov in stroškov za odlikovanja Republike Slovenije.

Vlada je predlog sprejela na podlagi določil zakona o javnih financah in zakona o izvrševanju državnega proračuna za leti 2006 in 2007.

Drnovšek: Dovolj sredstev za leto 2006
Drnovškov urad je odobritev dodatnih sredstev komentiral z besedami, da gre za znesek, za katerega sta se uskladila s premierjem Janezom Janšo. Potem ko je vlada zavrnila prošnjo za odobritev 185 milijonov SIT in kasnejšo prošnjo za 85 milijonov SIT dodatnih sredstev, tokrat predsednik prošnje ni poslal. Predsednik države je zagotovil, da bo sredstev za izvajanje predsedniških dejavnosti v letu 2006 zdaj dovolj.

Odpovedanih obiskov vseeno ne bo
Kljub odobritvi dodatnih sredstev pa se Drnovšek ne bo udeležil že odpovedanih mednarodnih aktivnosti, razen srečanja s hrvaškim predsednikom Stipetom Mesićem ter srečanja s črnogorskim predsednikom Vujanovićem v Sloveniji. Ker bo Vujanovića sprejel tudi premier Janez Janša, je mogoče sklepati, da sta se Janša in Drnovšek dogovorila o usklajenem zunanjepolitičnem delovanju v prihodnosti.

Ozadje zapleta
Predsednik države je zaradi povečanih mednarodnih dejavnosti vlado zaprosil za dodelitev dodatnih proračunskih sredstev, ki bi zagotovila nemoteno delovanje njegovega urada do konca letošnjega leta. Vlada je predsedniku odgovorila, češ da naj poskuša svoje letošnje dejavnosti uskladiti tako, da dodelitev dodatnih proračunskih sredstev ne bi bila potrebna.

Ker vlada Drnovšku ni takoj odobrila dodatnega proračunskega denarja, se je predsednik odločil odpovedati vse svoje letošnje mednarodne dejavnosti, med drugim tudi potovanje v New York na zasedanje Generalne skupščine Združenih narodov in državniški obisk v Španiji.

Rešitev prinesel šele pogovor
Spor je vrhunec dosegel v besednem dvoboju med predsednikom vlade in predsednikom države, čeprav politika med seboj nista neposredno komunicirala. V spor so se vključile tudi politične stranke. Čeprav je koalicija večinoma podpirala predsednika vlade, opozicija pa je bila bolj naklonjena predsedniku države, so si bile stranke enotne, da je takšna situacija škodljiva za državo, ter so obenem pozvale h končanju spora. Konec septembra sta Janša in Drnovšek končno prekinila medsebojni molk in zgladila spor. Javnost z vsebino pogovorov ni bila seznanjena.

Španski kraljevi par je zaradi odpovedi Drnovškovega obiska izrazil razumevanje, španski tisk pa je bil nad dogodkom začuden, saj so takšne odpovedi državniških obiskov zelo redke.