Starejši. Foto: BoBo
Starejši. Foto: BoBo

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ) upravičence do izplačila zagotovljene vdovske pokojnine poziva, naj do konca decembra oddajo zahtevo za pravico do izplačila. Ob tem so posvarili, da zamudniki ne bodo upravičeni do izplačila zagotovljene vdovske pokojnine. Uveljavljanje pravice do vdovske pokojnine, ki pogoje že izpolnjujejo, je zakonodajalec omejil le na letošnje leto.

Društvo Srebrna nit ob tem opozarja, da starejši ne vedo, da morajo za prejetje zagotovljene vdovske pokojnine oddati zahtevo za izplačilo. "Veliko starejših ima omejen dostop do informacij. Posebej, če živijo sami, nimajo sorodnikov, nimajo radia, televizije, dostopa do interneta, pametnega telefona, računalnika, časopisov in revij, v katerih opozarjajo na to pravico. Tudi če informacija do njih pride, je pogosto ne razumejo in ne vedo, kako ravnati," so opozorili.

Opozorilo ZPIZ-a: Rok se nanaša le na zagotovoljeno vdovsko pokojnino in velja za tiste, ki so pogoje izpolnjevali na dan 28. 12. 2023

Na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje opozarjajo, da se rok za vložitev zahtevka nanaša na zagotovljeno vdovsko pokojnino. Rok, ki se izeče 31. 12. 2024, pa velja za tiste, ki potrebne pogoje izpolnjevali na dan 28. 12. 2023.

"Vlogo za zagotovljeno vdovsko pokojnino tudi ni potrebno oddati vsem, pač pa samo tistim uživalcem pokojnine, ki so na dan uveljavitve ZPIZ-2N, to je 28. 12. 2023, že izpolnjevali pogoje za priznanje pravice do vdovske pokojnine in lastne (starostne, predčasne ali invalidske) pokojnine, njihovi prejemki iz naslova pokojnin, v katere se všteva tudi morebitna pokojnina iz tujine, pa so nižji od zneska zagotovljene pokojnine, ki v letu 2024 znaša 748,27 evra," opozarjajo na ZPIZ-u.

Ob tem so na zavodu še dodali, da ni pomembno, katera izmed prej navedenih pravic se uživalcu pokojnine trenutno izplačuje. "Pomembno pa je, da zahtevo podajo čimprej, saj se zagotovljena vdovska pokojnina izplačuje od prvega dne naslednjega meseca po vložitvi zahteve, najkasneje pa do 31. 12. 2024. Kasnejšim vlogam zavod ne bo mogel ugoditi in jih bo zaradi zamude zakonsko določenega roka moral zavreči."

Društvo ob tem poziva ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, da vloži spremembo zakona, po katerem bi vdovsko pokojnino lahko priznali vsem upravičenim, ne da bi ti morali oddati zahtevo za izplačilo.

Sorodna novica Do konca leta rok za oddajo vloge za zagotovljeno vdovsko pokojnino

Kot so navedli, bi s tem vsaj najrevnejšim omogočili nekoliko lažje življenje in jim delno odvzeli skrb za preživetje.

Društvo Srebrna nit je v sporočilu za javnost še opozorilo, da je lani v Sloveniji pod pragom revščine živelo 264.000 prebivalcev oziroma skoraj 13 odstotkov vseh prebivalcev. Poudarili so, da po podatkih ZPIZ-a 40.000 upokojenih prejema pokojnino, nižjo od 700 evrov mesečno.

Obvestilo uredništva:

Prispevek smo dopolnili z opozorili ZPIZ-a, da pri roku, ki se izteče 31. 12. 2024, ne gre za vdovske pokojnine na splošno, ampak za zagotovljene vdovske pokojnine, za katere upravičenci že izpolnjuje pogoje.