Rok za oddajo je 31. december 2024. Foto: MMC RTV SLO
Rok za oddajo je 31. december 2024. Foto: MMC RTV SLO

Zagotovljena vdovska pokojnina znaša 748 evrov. Do nje je upravičen le manjši del prejemnikov vdovske ali svoje pokojnine. Na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje ocenjujejo, da je še okoli tisoč ljudi, ki so do nje upravičeni, a vloge še niso vložili.

"Na primer, nekdo je prejemal 510 evrov pokojnine, zdaj bo pa lahko 748 evrov. Tako bodo pri nekaterih bistvene razlike," je pojasnil generalni direktor Zavoda Marijan Papež in dodal, da so obrazci na voljo na vseh enotah ZPIZ-ja.

Kdo je upravičen do zagotovljene vdovske pokojnine?

"Osnova je, da sta imela in umrli in vdova in vdovec svojo pokojnino, ta ni smela biti odmerjena za ožji obseg pravic. Potem pa se ugotavlja, ali je pokojnina iz ene ali druge strani nižja od 748 evrov," je pojasnil Papež.

Za zdaj so dobili 11.000 vlog, rešili so jih 8000, rok za vložitev pa je letošnji 31. december. Pozneje te pravice ne bo več mogoče urediti, razen pri tistih, ki so že izpolnili pravico do vdovske pokojnine, do svoje pa še ne.

"Nekdo, ki ima delovne dobe 30 let pa ni še star 65 let, lahko tudi po tem datumu dobi to pravico. Tisti, ki pa imajo obe pokojnini, morajo vlogo oddati do 31. decembra 2024," je pojasnil Papež.

Zagotovljena vdovska pokojnina se upravičencu sicer začne izplačevati od prvega dne naslednjega meseca po vložitvi zahteve.