Foto: MORS
Foto: MORS

Za bivanje družine bo najprej poskrbelo ministrstvo za obrambo, potem pa bo v skladu s svojimi pristojnostmi za vprašanja v zvezi z njihovim bivanjem in oskrbo skrbel urad vlade za oskrbo in integracijo migrantov.

Družino so sicer na letališču Jožeta Pučnika pričakali predstavniki ministrstva za obrambo in Slovenske vojske, ki so koordinirali evakuacijo iz Afganistana.

"Na ministrstvu za obrambo in v Slovenski vojski izražamo veliko zadovoljstvo, da nam je kljub izredni zahtevnosti razmer uspelo sodelavca Slovenske vojske z najožjimi družinskimi člani varno umakniti iz Afganistana. To tudi kaže na verodostojnost države in njen ugled, ki ga uživa pri svojih partnerjih in zaveznikih," so v sporočilu za javnost, v katerem so obvestili o uspešni evakuaciji, zapisali na ministrstvu.

V Afganistanu pa še ostaja družina drugega sodelavca Slovenske vojske, ki je tudi zaprosil za pomoč, a se njegova družina, "na podlagi lastne ocene varnostnih razmer še ni odločila za premik v Kabul," so še sporočili iz ministrstva. Tudi člani te družine imajo že zagotovljen pravni status v naši državi, dodaja ministrstvo.