Vlada se zavzema za dve regiji - severozahodno in jugovzhodno. Foto: RTV SLO
Vlada se zavzema za dve regiji - severozahodno in jugovzhodno. Foto: RTV SLO
Premier Janez Janša
Janša je pojasnil, da ni več potrebe za razpravo o regijah na četrtkovi izredni seji DZ-ja. Foto: RTV SLO

Udeleženci, ki so se zbrali v DZ-ju na pobudo premierja Janeza Janše in med katerimi so bili tudi predsedniki strank, poslanca manjšin, minister za regionalni razvoj Ivan Žagar in sekretar za evropske zadeve Marcel Koprol, predlagajo, da država ostane ena regija, dokler je to bolje v pogajanjih o novi finančni perspektivi EU-ja.

DZ na izredni seji konec meseca ne bo obravnaval zakona o regionalizaciji, saj statistični podatki, ki državo uvrščajo nad povprečno razvitost v EU-ju, ne bodo stopili v veljavo do konca leta. Poslanci naj bi o razdelitvi države razpravljali septembra.

Janša: Z odločitvijo se ne mudi več
Premier Janez Janša je pred posvetom o zbližanju stališč do regionalizacije države pojasnil, da novi statistični podatki, ki Slovenijo potiskajo nad 75 odstotkov evropskega povprečja, ne bodo objavljeni pred novim letom, zato odpadejo vsi razlogi za hitro sprejemanje zakona.

Premier je povedal, da je vlada iz Bruslja pridobila nove podatke o metodoloških spremembah pri izračunu BDP-ja pri kupni moči v državah Evrospke unije in o novih pogajanjih na temo prihodnje finančne perspektive.

Janša je pojasnil, da bi se v primeru, da bi novi statistični podatki že veljali, Slovenija morala na hitro razdeliti na več regij, saj bi bila le tako upravičena do več sredstev iz naslova kohezijske politike. Ker pa Eurostat novih statističnih podatkov ne bo objavil pred januarjem 2006, se s takšno rešitvijo ne mudi, pravi Janša.

Zato je pametno vztrajati, da Slovenije še ne delimo, ker to prinaša boljši finančni izkupiček, je rekel premier in dejal, da se bo država o nadaljnjih ukrepih odločala, ko bodo prišli novi podatki in ko bo na voljo več podatkov o dinamiki pogajanj o prihodnji finančni perspektivi.