Nekateri mediji so ob imenovanju državne sekretarke namigovali, da ni primerna za ta položaj. Foto: RTV SLO
Nekateri mediji so ob imenovanju državne sekretarke namigovali, da ni primerna za ta položaj. Foto: RTV SLO
Državno tožilstvo se je pritožilo na oprostilno sodbo prvostopenjskega sodišča, tako da jo zdaj obravnava višje sodišče. Foto: RTV SLO
Kosmova je predsednica nadzornega sveta Kada.
Kosmova pisanje Dela ocenjuje kot poskus diskreditacije, ki je med drugim posledica poslov Kada z Mercatorjem. Foto: RTV SLO

Gre za očiten napad na čast in dobro ime moje varovanke, in sicer z namenom političnega obračunavanja, je pisanje časopisa Delo komentiral odvetnik Stojan Zdolšek.

Na novinarski konferenci v Ljubljani je pojasnil, da je bila Kosmova vseh obtožb že pravnomočno oproščena, višje sodišče pa mora odločiti le še o tem, ali je bila upravičena do plačila stroškov šolanja, menedžerskega zavarovanja in dopusta na Pagu, ko naj bi delala.

Podatki davčne inšpekcije
Delo navaja ugotovitve davčne inšpekcije, po katerih naj bi si Kosmova na račun trboveljskega podjetja Ipoz, ki ga je v obdobju 1994-1997 skušala sanirati, privoščila družinske počitnice in magistrski študij, zlorabila pa naj bi tudi službeno kartico Magna, saj je v službeni avto, sodeč po računih, točila tako bencin kot dizelsko gorivo.

"Vse te zadeve okoli tankanja bencina so absurdne, tožilec je že umaknil tožbo, prav tako glede očitka, da ji je neki modni atelje delal obleke," je povedal Zdolšek.

Tožbe zaenkrat ne bo
Kosmova v tem trenutku ne razmišlja o tožbi zoper Delo, na novinarsko vprašanje, kaj ima z zasebno zadevo Kosmove gospodarsko ministrstvo, ki je medije obvestilo, da se želi njen odvetnik odzvati na pisanje Dela, pa Zdolšek odgovarja: "Jaz sem prosil Kosmovo, ali lahko reče svoji sodelavki, predstavnici za stike z javnostmi, da skliče tiskovno koferenco, da obvesti novinarje, ker jaz nimam časa."

Zdlošek je še povedal, da dokončno odločitev sodišča pričakuje že v kratkem, morebitni stroški kazenskega postopka pa zagotovo ne bodo bremenili ministrstva.

Na več položajih
Andrijana Starina Kosem je med drugim tudi podpredsednica nadzornega sveta Nove Ljubljanske banke, članica nadzornega sveta Slovenskih železnic in predsednica nadzornega sveta Kada.