Državni svet bi znova obudil na referendumu padla zakona o malem delu in preprečevanju dela na črno. Foto: BoBo
Državni svet bi znova obudil na referendumu padla zakona o malem delu in preprečevanju dela na črno. Foto: BoBo
protest
Zakon o malem delu je na ulice pognal številne dijake in študente. Foto: MMC RTV SLO

Svetniki namreč ocenjujejo, da gospodarsko stanje ni tako dramatično, kot je prikazano v nacionalnem reformnem programu. Opozarjajo tudi, da naj bo reformni program namenjen prebivalcem Slovenije, EU pa ne sme biti izgovor za sprejemanje ukrepov.

Menijo, da so predlagane davčne spodbude dobrodošle, a bi morali zelo hitro pripraviti ukrepe za razbremenitev stroškov dela, in sicer z znižanjem prispevkov na plače. V DS-ju dvomijo, da je mogoče doseči stabilizacijo javnih financ zgolj z varčevanjem pri plačah v javnem sektorju.

Med drugim svetniki predlagajo, da se v zakonodajni postopek znova vložita zakon o malem delu in zakon o preprečevanju dela na črno. Spomnimo, novembra 2010 je državni svet vložil veto na zakon o malem delu, nekateri svetniki pa so predlagali tudi zahtevo za razpis zakonodajnega referenduma, a ta ni bila izglasovana.

Svetniki: Ukrepi so zgrešeni
V razpravi svetnikov je Jože Mencinger danes opozoril, da se težava, ki je nastala v finančnem sektorju, rešuje v javnem sektorju, kar je popolnoma zgrešeno. Toneta Peršaka pa preseneča neinovativnost reformnega programa "glede na paniko, ki vlada v Sloveniji". Na predlog Zoltana Jana so svetniki vlado tudi opozorili, da nekateri varčevalni ukrepi ustvarjajo le navidezno varčevanje.

Državni svetniki so danes tudi sklenili, da svojemu kolegu Borisu Popoviču ne podelijo imunitete. Zoper Popoviča sta sicer vloženi dve ovadbi zaradi zlorabe položaja. Ena se nanaša na domnevno vnaprej dogovorjene posle s podjetjem Grafist, druga pa na domnevno sporno občinsko prodajo zemljišč na Srminu.