Srečanje pri Najevski lipi je tradicionalno na začetku julija. Foto: Ziga
Srečanje pri Najevski lipi je tradicionalno na začetku julija. Foto: Ziga
Pavel Gantar
Čas osamosvajanja je bi čas zavidljive enotnosti, je opozoril predsednik državnega zbora. Foto: MMC RTV SLO
Srečanje pod Najevsko lipo

Pri skoraj 800 let stari Najevski lipi na Ludranskem Vrhu nad Črno na Koroškem namreč že devetnajstič poteka srečanje državnikov. Borut Pahor je ob tej priložnosti povedal še, da sam pravzaprav ne čuti trenj med koalicijskimi partnerji, kot se morda pojavlja vtis v javnosti. Kot je še poudaril, gre za koalicijsko vlado, kjer so tudi različna stališča, ki pa jih ne skrivajo, temveč poskušajo uskladiti.

Premier je odgovarjal tudi na vprašanja o aktualnih zadevah; tako je med drugim ponovil, da Slovenske železnice zahtevajo celega človeka, zaradi česar bo moral Matic Tasič, če bo vztrajal pri županovanju Prevaljam, odstopiti; povedal pa je tudi, da ne deli mnenja z Mladim forumom SD-ja, ki je od njega zahteval razrešitev ministrov za gospodarstvo in okolje Mateja Lahovnika in Karla Erjavca. Odstopa predsednika hrvaške vlade pa ni želel komentirati.

Gantar: Enotnost iz leta 1991 bi potrebovali tudi danes
Slavnostni govornik na srečanju je letos predsednik državnega zbora Pavel Gantar, ki je med drugim dejal, da Najevska lipa simbolno izpričuje, kar smo Slovenci v preteklosti že večkrat dokazali, namreč da je naša resnična podoba drugačna od tiste, ki so nam jo v preteklosti skušale naprtiti tuje ideologije, s čimer so nam hotele vsiliti občutek manjvrednosti in ponižnosti. Dokazali smo, da nismo hlapčevski narod in da smo, kadar smo enotni in medsebojno pomirjeni, sposobni uresničiti sanje o oblikovanju lastne države, je dodal.

Kot je še opozoril Gantar, je bil čas osamosvajanja čas drznih političnih vizij in velikih pričakovanj, predvsem pa čas velike enotnosti ter široke politične razprave, v kateri smo sodelovali vsi, bodisi kot posamezniki bodisi predstavniki političnih organizacij ali organizacij civilne družbe. Podobno enotnost in složnost bi po njegovih besedah potrebovali tudi danes, ko se država spet spoprijema z velikimi izzivi, posledicami gospodarske in finančne krize namreč.

Proti lipi že navsezgodaj
Prvi pohodniki so se proti lipi iz Črne podali že v jutranjih urah, organizirani pa so bili tudi brezplačni prevozi s kombiji.

Poleg predstavnikov države je občina Črna na Koroškem, ki dogodek organizira, povabila tudi župane slovenskih in avstrijskih koroških občin ter gospodarstvenike.

Vojaški pasulj in ogled kmečkih opravil
Župan občine Janez Švab je pred prireditvijo napovedoval, da se ob lepem vremenu lahko zbere od 1.000 do 1.500 ljudi. Prišlo naj bi jih okoli 1.200, zanje pa so poklicni vojaki iz Slovenske Bistrice skuhali vojaški pasulj.

Program prireditve prinaša prikaz kmečkih opravil, pri čemer so tokrat med drugim izdelali leseno cev za vodo. Gre za gesto, ki je tudi simbolična, saj se bo Črna kmalu priključila na novi vodni vir.

Prvo srečanje pod Najevsko lipo je bilo takoj po osamosvojitvi Slovenije, avgusta leta 1991, od takrat pa je srečanje tradicionalno na začetku julija. Kot poudarja župan Črne, želijo tako ohraniti staro podeželsko navado, ko so se ob nedeljah veljaki zbirali pod vaško lipo in se pogovorili o pomembnih zadevah.

Srečanje pod Najevsko lipo