Predsednik Državnega sveta Blaž Kavčič je zadovoljen z načelno podporo DeSUS-a. Foto: MMC RTV SLO
Predsednik Državnega sveta Blaž Kavčič je zadovoljen z načelno podporo DeSUS-a. Foto: MMC RTV SLO
Državni zbor
Kavčič želi aktivnosti državnega sveta približati zakonodajnim postopkom. Foto: MMC RTV SLO

Vodja poslanske skupine SNS-a državnega sveta ne podpira, bo pa z njim konstruktivno sodeloval, dokler bo obstajal. V stranki menijo, da državni svet ni potreben. Ima pa SNS o predlogu zakona o lastninjenju Zavarovalnice Triglav enako stališče kot DS, zato bo njegov predlog v DZ-ju podprl.

DS in DeSUS imata veliko skupnih stališč
Enako stališče o Zavarovalnici Triglav ima tudi DeSUS, zato Kavčič po pogovoru z vodjo njihove poslanske skupine Francem Žnidaršičem upa, da bo stranka zakon podprla.

Kavčič in Žnidaršič sta se nasprotno strinjala, da je državni svet dobrodošel korektiv pri sprejemanju zakonodaje. Kavčič je z zadovoljstvom povedal, da je vodja DeSUS-ove poslanske skupine načelno soglašal, da bodo skupaj poskušali doseči spremembo, ki bi DS-ju dala možnost veta tudi zgolj na posamezne dele zakona.

S Cukjatijem o obnovi in nadgradnji informacijskega sistema
Kavčič se je sestal tudi s predsednikom državnega zbora Francetom Cukjatijem, s katerim pa se je pogovarjal o nekaterih formalnih vprašanjih tehničnega značaja. Govorila sta o prenovi prostorov sveta in nadaljevanju izgradnje informacijskega sistema.

Predsednik DS-ja je Cukjatiju predstavil predlog o boljšem vključevanju DS-ja v zakonodajni postopek. Kavčič predlaga, da bi DS oblikoval svoje predloge in pripombe na zakone, preden bi bili ti vključeni v DZ. Državni svet bi moral imeti neposreden dostop do informacijskega portala vlade in tako vpogled v zakone, ki so v fazi nastajanja.