Cestninski nadzorniki bodo za nadzor uporabe vinjet imeli na voljo radijsko zvezo, opremo za komunikacijo z zbirkami osebnih podatkov, fotoaparat in informacijsko opremo. Foto: www.dars.si
Cestninski nadzorniki bodo za nadzor uporabe vinjet imeli na voljo radijsko zvezo, opremo za komunikacijo z zbirkami osebnih podatkov, fotoaparat in informacijsko opremo. Foto: www.dars.si
Uniforme nadzornikov bodo v skladu z Darsovo celostno podobo. Foto: MMC RTV SLO

Na Darsov razpis za dobavo vozil sta se prijavila dva ponudinka, Porsche Slovenija in podjetje Dat-Con iz Polzele. Prvi ponudnik je postavil ceno 888.130 evrov, drugi pa 1.082.600 evrov. Obe podjetji sicer ponujata 48-mesečni garancijski rok. Kdaj bo znano ime izbranega, danes na Darsu še niso znali povedati.

Dars je napovedal, da bo morala biti barva vseh 20 vozil za nadzor srebrnosiva. Na strehi bosta v temnomodri barvi napis Dars in signalni oranžni blok. Eno vozilo za potrebe Darsa bo v beli barvi, brez drugih oznak.

Predlog pravilnika o službenem vozilu predvideva še, da bodo vozila imela na sprednji in zadnji strani imela napis "Cestninski nadzor".

Nadzorniki v brezrokavnikih
Isti pravilnik določa še, da naj bi bile uniforme nadzornikov v skladu s celostno podobo upravljavca avtocest. Ko bodo nadzorniki svoje naloge opravljali zunaj službenega vozila, bodo morali imeti oblečen brezrokavnik živo oranžne barve. Na hrbtni strani in na sprednji v višini prsi naj bi bil prav tako napis "Cestninski nadzor".

Obvezna službena izkaznica
Za dokazovanje svoje pristojnosti bi po predlogu pravilnika morali nadzorniki imeti še s službeno izkaznico. Izkaznica naj bi bila v ovitku iz črnega usnja, v njej pa naj bi bili fotografija uslužbenca in njegovi identifikacijski podatki.

Nadzor nad tistimi, ki vinjet nimajo, naj bi opravljali z brezzično radijsko zvezo, opremo za komunikacijo z zbirkami osebnih podatkov, s fotoaparatom in z informacijsko opremo. Poleg tega pa naj bi po predlogu pravilnika med osebno opremo sodili še delovni pas, službena torbica, loparček STOP in žepna svetilka.

Pred nadzorom preizkus znanja
Dobavitelj bo moral poleg določene kakovosti in dodatne opreme zagotoviti tudi šolanje predvidoma 90 ljudi. Nadzorniki bodo morali biti primerno usposobljeni in opraviti preizkus znanja.

Nadzor od 1. julija
Vinjete bodo na prodaj že od ponedeljka, veljati pa bodo začele prvega julija. Trenutno bodo na voljo polletne vinjete, ki jih bodo prodajali v prodajalnah Kompas Shop, trafikah družb 3dva in Delo Prodaja, v enotah AMZS-ja, na bencinskih servisih Petrol ter ÖMV in v poslovalnicah Pošte Slovenije. Enoletne vinjete za leto 2009 bodo na voljo oktobra.

S.Z.